Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveti Hubert
  • 21.10.2017. 12:00

Sveti Hubert - zaštitnik lovaca, šumara i kinologa

Štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša.

Foto: Bigstckphoto/Kaspars Grinvalds
  • 7.586
  • 63
  • 0

Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, obilježava se svake godine 3. studenog. Osim što je svetac; on je zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara i bio je iscjelitelj bjesnoće.

Rođen je oko 656, godine, a umro je u Turi (Terveuren) 10. svibnja 727.godine (Belgija). Tijelo Sv. Huberta sahranjeno je (ekshumirano) 827.godine i preneseno iz Liježa u opatiju Andain u Ardenima, stotinu godina poslije kada je proglašen svecem. Ardeni su bili lovno područje sv. Huberta i Pipinda, a što se nastavilo i za vrijeme Karolinga.

Sveti Hubert

Lovci su poštivali sv. Huberta i cijenili ga jer je pomagao uspješnom završetku lova, do banketa kojim se lov završavao, a divljač slavila i blagovala. Crkva nije samo prihvatila ovaj drevni kult, štoviše, ona ga je podupirala, premda se Hubertova svetost nije mjerila brojem jelena koje je ulovio kao mladi lovac, već strogim isposničkim životom i evangelizaciji.

Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca. Štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša.

U čast i spomen na sv. Huberta Englezi su skrojili lovački kaput hubertus, koji je našao mjesto i među lovcima u drugim europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Po sv. Hubertu nazvan je belgijski lovački pas, gonič i odličan krvosljednik (passSv. Huberta).

Legenda o sv.Hubertu se prenosi :

"Hubert kao nestašni mladić i strastveni lovac ni za najveće blagdane ne bi propustio lov loviti. Loveći tako i na Veliki petak, naiđe na vitorogog jelena, a u sam čas kada ga je htio strelicom usmrtiti, ugleda mu usred zlatnog rogovlja svjetao križ. Od tada mijenja svoj način dotadašnjeg života. Odrekavši se svih počasti, odlazi u samoću i stane živjeti sveto i pokajnički".

Tako će i ove godine 3. studenog hrvatski lovci obilježiti Dan sv.Huberta. Svetim misama i misnim slavljima te lovačkim druženjima, u čast i slavu na zaštitnika lovaca, šumara, kinologa, optičara i iscjelitelja bjesnoće i ugriza.

Pripremio lovac i kinolog: Dražen Matičić,mag.ing.agr.

Foto: Bigstckphoto/Kaspars Grinvalds


Tagovi

Zaštitnik lovaca Sveti Hubert Lovci


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/