Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski putevi
  • 06.01.2016. 13:55

Šumovlasnici inicirali obnovu šumske ceste

Uređenje je sa 317.000 kuna plus PDV, financirala Savjetodavna služba iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Foto: Mario Vlašić/Savjetodavna služba
  • 212
  • 24
  • 0

U organizaciji Udruge privatnih šumovlasnika Graber iz Novoga Marofa, Općine Visoko i Grada Novog Marofa, otvorena je novouređena šumska cesta u mjestu Paka na području Varaždinske županije. Iako nije asfaltirana, ova cesta duga 2.430 metara, mještanima će uvelike skratiti put između Visokog i Novog Marofa.

Korisno za šumovlasnike, mještane i turiste

Uređenje je sa 317.000 kuna plus PDV, financirala Savjetodavna služba iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a na temelju zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih i protupožarnih prometnica u šumama šumoposjednika, koji je podnijela Udruga Graber. Osim što će cesta, u prvome redu biti namijenjenja transportu drva iz šume, imat će i protupožarnu ulogu, jer će vatrogasna vozila u slučaju požara, puno brže i jednostavnije doći do obližnjih mjesta, a koristiti će se i u turističke svrhe, budući da povezuje utvrde Paka i Čanjevo.

Uz ovu cestu vezane su razne priče i legende

Anđelko Stričak, saborski zastupnik i bivši načelnik općine Visoko, koji je još 2008. i inicirao uređenje ove ceste, podsjetio je prilikom njezina puštanja u promet, na priču kako je Marija Terezija u vrijeme opasnosti od Turaka, prema Vojnoj krajini, u tajnosti putovala upravo ovim putem te prenoćila u obližnjoj utvrdi Čanjevo. Turiste rekreativne u ovaj kraj privlači i legenda koja kaže da su uz ovu cestu zakopani zlatni vrčevi te da su utvrde Paka i Čanjevo još uvijek povezane tajnim podzemnim tunelima.

Foto: Mario Vlašić/Savjetodavna služba


Tagovi

Šumovlasnici Udruga Graber Novi Marof Visoko Šumska cesta Savjetodavna služba Anđelko Stričak Paka Čanjevo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!