Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 22.03.2018. 14:10

Šume će nam od ove godine štititi videonadzor požara osmišljen u Hrvatskoj!

Čak 20 milijuna kuna vrijedan ugovor za videonadzor šumskih požara, simulator širenja požara i radijsku komunikacijsku vezu potpisali su danas u Ministarstvu poljoprivrede direktor Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslav Jakupčić i direktor tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. Mate Botica.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 398
  • 32
  • 0

Čak 20 milijuna kuna vrijedan ugovor za videonadzor šumskih požara, simulator širenja požara i radijsku komunikacijsku vezu potpisali su danas u Ministarstvu poljoprivrede direktor Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslav Jakupčić i direktor tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. Mate Botica. Potpisivanju ugovora nazočili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Šumski požari prošle su godine napravili strašne štete na području 4 dalmatinske županije. Te strahote aktivirale su cijelu državu i svako je ministarstvo napravilo što je moglo da se to više ne ponovi. Mi smo konkretno kroz OKFŠ osigurali 40 milijuna kuna namjenskih sredstava za vatrogasce u ovoj godini, u prijedlog novog Zakona o šumama ugradili smo obvezu pošumljavanja izgorjele šume u roku od dvije godine od požara za što smo osigurali i sredstva u proračunu, a Zakonom o poljoprivrednom zemljištu poduzeli smo sve radnje da se maksimalno smanje zarasle i zapuštene površine koje su potencijalno uzrok požara, širenja nametnika i zaraznih bolesti", izjavio je ministar Tomislav Tolušić, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Opremanje županijskih vatrogasnih zajednica

Ministar Oleg Butković, pak, naglasio je da je ponosan na hrvatsku pamet koja je osmislila ovaj sustav, na suradnju naše dvije strateške tvrtke koje su se uključile u ovaj projekt, ali i na sve  one koji su sudjelovali u projektiranju i osmišljavanju ovakvog rješenja.

"Na ovaj način ne štitimo samo šume, već i infrastrukturu, sprečavamo materijalne štete na privatnom i državnom vlasništvu, štitimo ljudske živote, ali i živote svih onih koji predano i požrtvovno sudjeluju u sustavu protupožarne zaštite", dodao je.

Sklapanjem Ugovora u potpunosti će se opremiti operativni centri županijskih vatrogasnih zajednica Zadarske, Šibensko–kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije. 

"Hrvatske šume će financirati i zaposlenike koji će raditi na sustavu videonadzora pa županijske vatrogasne zajednice neće imati dodatnih troškova ili povećanja mase plaća. Glavni posao Hrvatskih šuma je gospodarenje šumama u vlasništvu države, a ovaj će sustav omogućiti visoki stupanj zaštite šuma u kršu", poručio je direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Sustav osmišljen u Hrvatskoj

Sama ideja razvoja ovog sustava, objasnio je direktor Odašiljača i veza Mate Botica, nastala je kao plod višegodišnje suradnje Odašiljača i veza i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje  iz Splita.

"Komunikacijska infrastruktura Odašiljača i veza pokriva gotovo cijeli teritorij Republike Hrvatske, a Fakultet je više od deset godina razvijao pametni protupožarni videonadzor pa je naša suradnja na finalnom proizvodu bila logičan slijed događaja. Sustav  se temelji na kamerama u vidljivom dijelu spektra i bliskom infracrvenom području kao podrška za lakše uočavanje požara noću, a sama kamera po danu vidi ono što vidi i ljudsko oko, ali uz dodatnu prednost koju daje mogućnost optičkog povećanja do 32 puta", rekao je Botica, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Požar Videonadzor Hrvatske šume


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]