Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lugarnica
  • 01.11.2021. 10:30
  • Primorsko-goranska, Delnice

Spremna za tržište: Obnovljena lugarnica Suha Rečina

Riječ je ujedno i o vrijednoj revitalizaciji šindre kao autohtonog goranskog proizvoda.

Foto: Goran Vincenc
  • 1.889
  • 75
  • 0

Kada smo krajem zime radili prilog o šumariji Crni Lug gdje nam je upravitelj Dražen Abramović iznio svoj projekt obnove tradicije postavljanja goranske šindre, nismo niti slutili da će djelatnici šumarije već krajem ljeta biti u potpunosti osposobljeni postavljati šindre na goranske kuće.

No, oni, ne da su bili samo spremni, nego su odradili vrhunski posao, a dokaz tomu jest njihov, kako ga je Abramović nazvao "diplomski rad", obnovljena lugarnica Suha Rečina kojoj su crnoluški šindraši u potpunosti zamijenili opaž i krov te je danas spremna za uporabu.

Lugarnica bila na rubu propadanja

Mladi šumski radnici - sjekači i traktoristi iz šumarije Crni Lug osposobljeni su za proizvodnju, rad i postavljanje opaža i krova od goranske šindre koju izrađuju za vrijeme kišnih dana kojih u ovome dijelu Hrvatske ne fali, stoga im je novi zanat itekako bio zanimljiv i koristan.

Znanje o tome su im nesebično prenosili Anton Štimac, jedan od posljednjih majstora šindraša na području Gorskog kotara te Zdenko Pauković, revirnik u mirovini koji se specijalizirao za pronalazak jele pogodne za šindru. Novi majstori su za svoj ispit zamijenili šindru na lugarnici i to su učinili jako dobro a uspjeli su i zamijeniti rubne rezbarije, čime su sačuvali izvornost same lugarnice.

"Lugarnica je bila u popriličnom lošem stanju, na rubu potpunog propadanja. Kada sam stigao na mjesto upravitelja, trebalo mi je neko vrijeme da ju nađem jer se nalazi u zabačenom dijelu šume, a bila je potpuno obrasla drvećem", prepričava Abramović. 

Nakon što ju je pronašao i vidio u kakvom je stanju, javila mu se ideja o obnovi u originalnom obliku jer je bila djelo starih goranskih drvodjelaca.

"Kako tada nije bilo moguće naći šindru za oblog, pala mi je ideja kako obnoviti lugarnicu, a u isto vrijeme spasiti jednu tradiciju cijepanja goranske šindre od izumiranja", prisjeća se sugovornik dodajući kako ništa od toga ne bi bilo moguće da određeni nisu prepoznali vrijednost ove ideje.

Obnovljena lugarnica Suhe Rečine

Sama inicijativa, kaže, je hvale vrijedna, a kada se ona pretvori u djelo onda znate da ste podržali pravu stvar.

Entuzijazam koji je pokazao Abramović na kraju je urodio obnovom ovog objekta te je ucrtao put kojim možemo rješavati nekakve organizacijske probleme poput zastoja zbog kišnih dana.

"Lijepo je da i mi Gorani imamo što pokazati ostatku hrvatske i pokazati im put kako se neki problemi mogu rješavati", kazala je prilikom svečanog otvaranja Ivana Pečnik Kastner, voditeljica UŠP Delnice koja je od samoga početka stala uz projekt revitalizacije šindre kao autohtonog goranskog proizvoda.

Kardeljeva kuća

Inače, priča o Suhoj Rečini seže u 1953. godinu kada je na ovome mjestu započela gradnja lugarnice za potrebe lovstva, koja je u potpunosti završena 1955. godine. O gradnji  iz tog doba pričao je Tomislav Abramović, danas umirovljenik, koji je kao četrnaest godišnji mladić sudjelovao u gradnji.

Prisjetio se nekoliko anegdota iz tog vremena, a posebno mu je drago što je lugarnica spašena od propasti i zuba vremena te je restaurirana na kvalitetan način.

Naime, zanimljivo je da je lugarnica izgrađena zbog potrebe lova na medvjede kojih u ovim šumama ima iznimno mnogo te su velike trofejne vrijednosti. Od poznatih osoba, vjerojatno najpoznatije lice bio je nekadašnji političar Edvard Kardelj, koji je ovdje boravio u lovu 1959. godine i zbog kojeg se u žargonu nazivala "Kardeljeva kuća". On je prilikom svog boravka mještanima obećao sagraditi novi most u Mrzloj vodici, a svoje obećanje na kraju je i ispunio, očito zadovoljan s odstrelom koji je tada imao.

Mladi šumski radnici - sjekači i traktoristi iz šumarije Crni Lug

Na kraju svečanosti upravitelj Dražen Abramović čestitao je svojim dečkima koji su radili na obnovi na izvrsno obavljenom poslu izrazivši nadu kako će njihov rad biti prepoznat te da će im se sistematizacijom omogućiti da konzumiraju plodove svoga rada.

Za kraj, svećenik vlč. Zlatko Čibarić blagoslovio je lugarnicu i sve koji su sudjelovali u njenoj obnovi izrazivši zadovoljstvo i nadu kako će zbog ovakvih projekata više mladih ljudi ostati u crnoluškom kraju.


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Lugarnica Suha Rečina Obnova Dražen Abramović Kardeljeva kuća Šumarija Crni Lug


Autor

Goran Vincenc

Više [+]

Glavni urednik časopisa "Hrvatske šume".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]