Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija Spačva
  • 18.12.2017. 16:30

Spačva želi zaposliti još 200 ljudi, ali im fali trupaca

Ministrica Dalić pustila je u Spačvi u rad furnirski nož, trenutno najmoderniji stroj te vrste koji je prvi put instaliran u neku tvornicu u Europi. No, Spačva ima i druge planove.

Foto: Hauska
  • 2.717
  • 262
  • 0

Furnirski nož, trenutno najmoderniji stroj te vrste koji je prvi put instaliran u neku tvornicu u Europi, pustila je u rad ministrica gospodarstva Martina Dalić u vinkovačkoj Spačvi. Ovim ulaganjem vrijednim 10 milijuna kuna, jedno od vodećih hrvatskih drvnih poduzeća s 60-godišnjom tradicijom, nastavlja višegodišnji investicijski ciklus u novu opremu i strojeve kako bi odgovorila na aktualne trendove u proizvodnji vezano za kvalitetu furnira koji mora biti potpuno ravan, navodi se u priopćenju..

Furnirski (Staylog) nož će omogućiti znatno veći kapacitet i kvalitetu obrade, dok će se novom tehnologijom značajno smanjiti udio škarta (Špigla) s 21 na 2%.

"Spačva je danas uspješno, stabilno i perspektivno poduzeće. Fokusom na izvoz proizvoda visoke dodane vrijednosti gotovo smo udvostručili prihode, a značajno smo povećali i profitabilnost. Dosad smo uložili 60 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje, a do 2019. namjeravamo uložiti dodatnih 60 milijuna kuna. Pritom ne samo da smo očuvali postojećih 570 radnih mjesta, već smo zaposlili 280 novih radnika. Zaista smo ponosni što smo jedan od najvećih poslodavaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s više od 850 zaposlenika. Ambiciozni smo u razvojnim planovima i želimo zaposliti još 200 radnika, ali da bismo to ostvarili trebamo još trupaca“, izjavio je Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

Raspolažu s 32.000 m3 hrasta, trebaju još 10.000 kubika

U portfelju proizvoda Spačve najveći udio u prodaji ostvaruju furnir, seljački pod i vrata, uz snažan rast prodaje peleta i briketa (bioenergenata). Spačvini proizvodi mogu se kupiti u 30 zemalja širom svijeta, a najvažnija izvozna tržišta su Francuska, Italija i Njemačka. Spačva je tijekom 2013. pokrenula proizvodnju peleta i briketa, a danas snažno razvija i lokalno tržište bioenergenata, brendiranjem Žirko peleta koji bi osim izvoza trebali biti glavni generator rasta u budućnosti. Spačva peletima za grijanje trenutno opskrbljuje 12 škola u Osječko-baranjskoj županiji, kao i vukovarsko poduzeće Tehnostan, s perspektivom zamjene lož ulja i mazuta u drugim javnim ustanovama.

Konkurentnost velikog poduzeća poput Spačve koje svoje poslovanje temelji na velikom obujmu proizvodnje, ulaganjima u infrastrukturu i modernizaciju te zapošljavanje novih radnika, ovisi i o nabavi dovoljne količine trupaca. Izgledno je da će se kroz Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca velike drvne industrije ograničiti u nabavi dodatnih količina trupaca. Spačva na temelju sadašnjeg ugovora s Hrvatskim šumama raspolaže s 32.000 m3 hrasta, a s dodatnih 10.000 m3 potpuno bi popunila svoje proizvodne kapacitete i zaposlila još 200 radnika, zaključuje se u priopćenju. .

Foto: Hauska&Partner


Tagovi

Spačva Furnirski nož Josip Faletar Martina Dalić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.