Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 01.10.2013. 08:34

Sivo tržište ogrjevnog drveta bliži se kraju

U sječi šuma bit će samo registrirane tvrtke, Uprava šuma Osijek staje na kraj mešetarenju s ogrjevnim drvetom

Foto: www.commons.wikimedia.org
  • 3.659
  • 292
  • 0

Hrvatske šume pridružile su se nastojanjima hrvatske Vlade za smanjenje sive ekonomije. Najavljen je povećan nadzor nad ustupanjem poslova izrade ogrjevnog drveta tvrtkama, ali i pojedincima izvan njihovog poslovnog sustava.

U redovitoj sječi šuma, sukladno Šumskim gospodarskim osnovama, na području Uprave šuma Osijek, poslovi izrade ogrjevnog drveta neće se više ustupati nekontrolirano i bez natječaja, već će te poslove moći obavljati samo registrirani gospodarski subjekti, jer dosad je bilo dosta nelogičnosti pa i zloporaba. Naime, prostorni metar ogrjevnog drveta u posljednje vrijeme na ovdašnjem sivom tržištu dostigao je cijenu od čak 350 kuna, što je neprihvatljivo visoka cijena u kojoj netko enormno zarađuje, pritom izbjegavajući plaćanje poreza, a u skladu sa suzbijanjem sive ekonomije koja trenutno vlada u Hrvatskoj, iz Hrvatskih šuma odlučili su nešto poduzeti.

To više što je cijena prostornog metra višemetrice ogrjevnog drveta (hrast, bagrem, cer i druge tvrde sastojine) koju pri izvozu iz šume naplaćuje Uprava šuma Osijek 94,53 kune plus PDV, a onog najboljeg (grab, bukva) 100,5 kuna plus PDV, dok sječenice ima cijenu od samo 38 kuna plus PDV. Dobra vijest je da će se i dalje pri redovnoj sječi omogućavati da za vlastite potrebe ogrjevno drvo u samoizradi, no u ograničenim količinama, izrađuju i kupe obitelji koje žive u blizini šumskih radilišta. Nadajmo se da će primjer Uprave šuma Osijek, slijediti i drugi.

Foto: www.commons.wikimedia.org


Tagovi

Hrvatske šume Ogrjevno drvo Gospodarski subjekt Sivo tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]