Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Golac
  • 02.07.2019. 12:00
  • Ličko-senjska, Gospić

“Samo sunce, voda i zemlja”, Obrt Golac prerađuje gljive i čajeve od divljeg voća

Najljepše ljubavi su nesvjesne, spontane, iskrene. Takvu ljubav čuvaš za sebe i cijeli život joj se vraćaš. Takva je i naša ljubav prema prirodi, kaže Ivan Golac koji sa suprugom Senkom vodi obrt koji se bavi prozvodnjom i preradom gljiva i čajeva od divljeg voća. Ponosni su nositelji znaka Lika Quality.

Foto: Klaster Lika Destination
  • 1.740
  • 962
  • 0

“Naši proizvodi dio su zahvalnosti i nade, ali i simbol poštovanja prema prirodi. Paleta nije velika, ali nosi veliku poruku. Slogan ‘samo sunce, voda i zemlja’ nosi u sebi poruku prirode koja čeka na stisak ruke istinskih prijatelja. Priroda nam daruje plodove da ih marljive ruke nježno uberu”, kažu Senka i Ivan Golac, vlasnici obrta Golac registriranog za preradu i konzerviranje voća i povrća, trgovinu te za skupljanje šumskih plodova.

Proizvodi i paketi proizvoda obitelji Golac isključivo su za konzumaciju i prehrambenog su karaktera. “Pokloniti nekome čaj od divljeg voća nesvakidašnjeg okusa, suhe gljive s najljepše planine u Hrvatskoj -  Velebita, ocat od divljih jabuka ubranih u ličkim šumama i sve to skupa servirati na unikatnim drvenim posudama koje također sami izrađujemo, zaokružena je priča naše djelatnosti.

Obrt smo otvorili 2006. godine i od tada se bavimo proizvodnjom i preradom gljiva i čajeva od divljeg voća. Izrađujemo i originalne ličke suvenire te uporabne predmete: unikatne satove - skulpture koje mjere vrijeme - izrađene od kamena i drveta, unikatne drvene posude - suvenire i posude za serviranje hrane pod nazivom Japodi. Proizvodimo autentičan, nesvakidašnji i zdrav proizvod, pri čemu je naša osnovna misao vodilja kvaliteta, a sve pod sloganom: samo sunce, voda i zemlja”, ističu Ivan i Senka.

Strast prema prirodi, gljivama i divljem voću

U rano proljeće kad sve propupa uživaju u branju smrčaka. Zajedno s njima kreću i martovke koje su zaštićene, no samo ponekad koju i otkinu jer u Lici ima dosta njihovih staništa te nisu ugrožene. Proljeće i jesen najdraži su im dio godine jer priroda tada u bujicama časti. Stol je u to vrijeme uvijek obilat, kuhaju razne juhe, variva, umake, pohaju i peku gljive, a najdraži im je rižoto od sušenih vrganja. Kako gaje veliku strast prema gljivama i divljem voću, došli su na ideju da sve to pretoče u lijepu životnu i profesionalnu priču.

“Naš čaj sadrži desetak vrsta divljeg voća: jabuke, kruške, šipak, glog, drenjine, mukinje, brekinje i ostalo, a ako se i više puta kuha, ne gubi na kvaliteti. Može se piti vruć ili hladan, kada je okusom sličniji kompotu. Pun je vitamina C, u njemu je sve prirodno, rukom ubrano u prizemnom pojasu Velebita. Izvrstan je za jačanje imuniteta pa je koristan posebno djeci. Miks gljiva u kojemu su vrganji, lisičarke, smrčci i crne trube (vrste za koje je dokazano izlučuju sastojke koji imaju antikancerogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem) vrlo je tražen, posebno od strane inozemnih turista”, govore.

Njihovi su vrhunski proizvodi naišli na izvrstan odjek kod kupaca, a mogu se kupiti u trgovinama zdrave hrane u Opatiji, Zadru i Splitu.

Nositelji znaka Lika Quality koji garantira kvalitetu i autentičnost

Svake godine interes za proizvode Senke i Ivana sve je veći. “Ostvarujemo dobru suradnju s nekoliko poznatih restorana. Kupci koji su probali naše proizvode uvijek nam se vraćaju što nam je izuzetno drago i pruža nam poticaj za daljnji rad. Nositelji smo znaka Lika Quality koji garantira kvalitetu i autentičnost. Većinu gljiva i voća beremo sami,  potrebno je puno truda i rada kako bi sve bilo spremno za prodaju jer sve što radimo radimo ručno. Gljive i voće sušimo u adekvatnim za to predviđenim sušarama.

Ambalažu i dizajn osmislili smo sami, sve proizvode pakiramo u prozirne celofanske vrećice tako da su vidljivi za kupce”, ističu, te dodaju da ne namjeravaju znatno povećavati proizvodnju jer su zadovoljni s količinama koje trenutno nude. Kada bi imali više i čaja i gljiva, sve bi bez problema prodali jer je sve veća potražnja za kvalitetnim i zdravim proizvodima.

“Volio bih dati primjer mladim ljudima koji bi se željeli baviti sličnom preradom i proizvodnjom. Zanimanje za ovakve proizvode zaista je ogroman, veliko europsko tržište vapi za ekološkim i zdravim proizvodima, neizostavan su dio u svim recepturama najboljih europskih kuhinja. Prirodno i zdravo je sve više na cijeni”, kaže Ivan Golac te za kraj dodaje i osobnu notu: "Najljepše ljubavi su nesvjesne, spontane, iskrene. Takvu ljubav čuvaš za sebe i cijeli život joj se vraćaš. Takva je i naša ljubav prema prirodi."


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Golac Senka i Ivan Golac Šumski plodovi


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]