Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan voda
  • 22.03.2016. 19:30

Rijeke su najveće prirodno blago!

22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda!

  • 1.460
  • 49
  • 0

Danas, 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda, čiji je cilj ukazati na važnost zaštite voda, ali i nedostatak pitke vode u mnogim zemljama svijeta.

Rijekama treba održivo upravljati

Upravo na ovaj dan, WWF Adria, jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih neovisnih organizacija za zaštitu prirode, želi poručiti da su naše rijeke naše blago, što je i naziv njihove kampanje te da je rijekama potrebno održivo upravljati. Samo tako zadržat ćemo zdrave i prirodne rijeke i močvare te usluge koje one pružaju ljudima, životinjama i biljkama i tako ostati dobar primjer ostalim zemljama Europe.

Naime, WWF Adria dovršava kampanju pod nazivom Naše rijeke, naše blago, koja ukazuje na važnost naših rijeka i nužnost dobrog upravljanja slatkovodnim resursima, a predstavila je najznačajnije i najljepše rijeke i močvare u regiji te prijetnje s kojima se te rijeke suočavaju.

U posljednje vrijeme rijeke su sve ugroženije

Bunksi kanal u BiH
Bunski kanal

Znanstvenici su jednoglasni kada je riječ o iznimnoj biološkoj raznolikosti riječnih i močvarnih ekosustava Dinarskog luka. Ali postoji i tamna strana dobro očuvanih rijeka. Naime, rijeke, jezera i močvare u našoj regiji pod sve su većim udarom zbog gradnje obaloutvrda, vađenja sedimenta iz korita, regulacije toka kao mjera obrane od poplava i izgradnje hidroelektrana.

Prema posljednjim podacima u regiji se planira izgradnja čak 2.700 novih hidroelektrana, kako velikih tako i malih. Time se ugrožava životni prostor brojnih životinjskih i biljnih vrsta, posebno endemičnih, koje se teško prilagođavaju promjenama u količini, brzini i temperaturi vode rijeke.

"Rijeke su naše najveće prirodno blago, omogućuju nam vodu za piće, ribu za jelo, šumu za ogrjev, ugodnu klimu i čisti zrak. Jednako tako moramo biti svjesni da smo mi ti koji negativno utječemo na naše rijeke, a s tim i na svoju kvalitetu života. Dakle, ako želimo imati dostupne sve resurse koje nam rijeka pruža, moramo njima dobro upravljati i čuvati ih od štetnih i neodrživih praksi", rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Ugrožene su brojne slatkovodne vrste

Jegulja u Neretvi
Ugrožene su brojne slatkovodne vrste

"Uz to što provodi specifične projekte, WWF se trudi utjecati na zakone i planove upravljanja vodama te sve relevantne dokumente koji se odnose na korištenje rijeka. WWF promovira prirodne mjere obrane od poplava, u smislu vraćanja prirodnih poplavnih nizina u svoju funkciju, te se zalaže za revitalizaciju poplavnih područja i močvara kako bi se unaprijedila dinamika rijeka i poboljšalo njihovo ekološko stanje", dodala je Popović Dujmović.

Prema posljednjem WWF-ovom Izvještaju o stanju planeta, slatkovodne vrste su pod najvećim pritiskom i njihov broj je u posljednjih 50 godina pao za više od 70%. Grubom regulacijom slatkovodnih ekosustava ne ugrožavamo samo njihove ekološke usluge koje su značajne za ljude i društvo, već ugrožavamo i opstanak brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

WWF je prepoznao te prijetnje i prije nekoliko godina pokrenuo slatkovodni program za zaštitu ključnih rijeka i močvara u Adria regiji kroz:

  • zagovaranje razvoja održive hidroenergetike
  • uspostavu novih zaštićenih područja
  • projekte obnove rijeka i poplavnih nizina
  • razvoj kampanja za podizanje svijesti javnosti i podržavanje lokalnih udruga
  • uključivanje privatnog sektora u održivo upravljanje vodama.

Pitke vode sve manje

Voda pokriva 71% zemljine površine, ali je samo 2,5% svih vodnih resursa pitka voda. Zbog kontinuiranog rasta potrošnje, raspoložive količine pitke vode neprestano se smanjuju, a tome pridonose i različita zagađenja te loše upravljanje. Procjenjuje se da već sada gotovo milijardu ljudi na svijetu nema pristup čistoj pitkoj vodi, a očekuje se da će u narednom desetljeću potrošnja vode rasti i 2025. godine mogla bi biti povećana za čak 58% u odnosu na trenutnu potrošnju. Upravo se zbog toga čista i pitka voda smatra kapitalnim resurskom svake zemlje.

Izvor:WWF Adria, Foto:bigstockphotos.com;Akinshin Ilya


Tagovi

Vode Adria

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić