Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carska puhara
  • 26.09.2022. 14:00
  • Splitsko-dalmatinska, Zagvozd

Podno Biokova pronašao gotovo tri kilograma tešku puharu

Sasvim slučajno Milan Bartulović Car pronašao je puharu na Carevom brigu pa su je već krunili u - carsku.

Foto: Zlatko Bartulović
  • 2.288
  • 140
  • 0

Šezdesettrogodišnji Milan Bartulović iz Zagvozda prije nekoliko dana sasvim slučajno pronašao je podno Biokove gljivu puharu, tešku tek nešto malo manje od tri kilograma.

O sličnim primjercima u Slavoniji i Lici, čitali smo dosta puta, ali pronaći puharu tih gabarita u biokovskom kršu je nešto, kako i sam Milan kaže, dosad neviđeno. 

Škrta i plitka zemlja puna škrapa i kamenja nikada nije bila plodno tlo bilo kakvim gljivama. Viđane jesu, međutim, ne tako velike. Te "domaće" bile su obujma niti šest, sedam centimetara, a ova tek zerku uža od metra.

"Šetao sam podno kuće i ugledao da se nešto bijeli u visokoj travi. Pa nije valjda gljiva, pomislio sam. Nisam moga' vjerovati kada sam je uzeo u ruke. Na prvu sam mislio da će se ispuhati kada je uberem i posuti me one njene smeđe spore. Međutim, ništa", opisuje nalaznik.

Impresivne je i težine 

Kaže i da su je već krunili kao carsku puharu jer je pronađena na lokaciji koju zovu Carev brig, a njegova obitelj nosi nadimak ili patronimik carevi.

"Tako da je car pronašao caricu na Carevom brigu", smije se Milan dodajući da, budući da nije gljivar i ne razlikuje otrovnu od one koja to nije, ne zna što će s njom.

Za sada služi kao izložbeni primjerak kojeg obilaze žitelji cijele zagvoške općine. Postala je glavna atrakcija, a u Bartulovićima vjeruju da bi se moglo obaviti i znanstveno ispitivanje o njenom razvoju u biokovskim vrletima.


Tagovi

Milan Bartulović Puhara Gljiva Biokovo


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong