Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski park
  • 20.06.2017. 09:00

Otvoren Europski park u Karlovcu

U podizanju i oblikovanju sudjelovale su generacije učenika zajedno sa stručnim učiteljima i nastavnicima. Park predstavlja prirodno stanište hrasta lužnjaka, prostire se na površini od 16 ha, a prema zadnjoj inventuri izvršenoj 2014. godine, u arboretumu raste više od 1.500 primjeraka drveća i grmlja.

  • 1.351
  • 131
  • 0

U Karlovcu je 3. svibnja, u sklopu Europskog tjedna, unutar arboretuma koji održava Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, svečano otvoren Europski park.

Riječ je tematskom parku koji simbolizira zajedništvo Europske unije i ujedno jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj. Republiku Hrvatsku predstavlja posađena sadnica - klon hrasta lužnjaka pridobiven od hrasta iz prašume Prašnik, značajnog po svojim dimenzijama i starosti te dvije malolisne lipe.

Druga stabla pristigla su iz 11 drugih, raznih zemalja članica Europske unije koja su odabrala njihova veleposlanstva. Hrvatske šume d.o.o. sudjelovale su u projektu kao jedan od partnera.

Dobar rast novom drveću!

Arboretum koji desetljećima njeguju generacije učenika s nastavnicima Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac bogatiji je za jednu tematsku cjelinu. Njihov, generacijama ulagan trud, dobio je do sada najveće priznanje jer je u sklopu arboretuma posađen Europski park koji predstavlja jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj.

Projekt su osmislili Upravni odjel za europske poslove, međunarodnu i regionalnu suradnju Karlovačke županije i županijski info-centar Europa Direct Karlovac. U realizaciji su sudjelovali partneri: Grad Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola, Zelenilo d.o.o., Hrvatske šume d.o.o. i Ministarstvo kulture.

Pomno planiranje parka

Otvaranju parka i svim radovima prethodilo je pomno planiranje. Početkom prošle godine održan je radni sastanak na kojem je sudjelovao predstavnik UŠP Karlovac. Tijekom sastanka je utvrđeno da je cilj projekta izrada idejnog rješenja moderno oblikovanog parka namijenjenog edukaciji učenika Šumarske škole, ali i drugih škola u Karlovcu i županiji, u cilju podizanja kvalitete života Grada, ali i primarno svijesti o pripadnosti Europskoj uniji. Uz to je, kako je navedeno na glavnoj ploči postavljenoj na ulazu u park, osim edukacijske, svrha parka pružiti multifunkcionalan prostor za održavanje radionica, književnih večeri, koncerata te ostalih događanja na otvorenom, ali i prostor za druženje, igru, rekreaciju, odmor i boravak.

Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma Podružnica Karlovac donirala je drvnu građu od koje su učenici drvodjeljske struke izradili šest klupica kao simbol šest valova širenja Europske unije.

Sudjelovali i učenici

Klupice su planski postavljene duž kružne kamene stazice koja se pruža oko sadnice hrasta lužnjaka koja simbolizira Republiku Hrvatsku kao jednu od članica Europske unije. Osim nje kao simbol naše zemlje posađene su i dvije malolisne lipe te jedanaest stabala pristiglih iz drugih zemalja - članica Europske unije. Te su sadnice darovale veleposlanstva Njemačke, Bugarske, Slovenije, Španjolske, Danske, Slovačke, Francuske, Finske, Poljske, Italije i Latvije, a odabir je vršen tako da svaka vrsta simbolizira zemlju iz koje dolazi.

Prilikom svečanog otvaranja, prisutne uvažene goste, među kojima su bili predstavnici veleposlanstava koja su sudjelovala u projektu, najprije je pozdravio gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić poželjevši svima dobrodošlicu.

Renesansni grad susreta

U svome je govoru grad Karlovac opisao kao renesansni grad susreta, a Europski park kao srce prirode s posebnom i izuzetnom vrijednošću u gradu. Župan Karlovačke županije Ivan Vučić kazao je kako postoji želja da Europska unija bude još i veća pa da se u parku nađe mjesta za još stabala. Izrazio je mišljenje kako će Europski park postati edukacijski centar za obuku svih koji dolaze u Karlovac i one koji se školuju za rad u Hrvatskim šumama d.o.o. Poželio je dobar rast novoposađenom drveću.

Lokalni projekti EU fondova

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja fondova EU Spomenka Đurić govorila je o lokalnim projektima EU fondova. O Europskom parku je zaključila kako je to još jedan znak da europske ideje i europski trendovi imaju plodno tlo u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević održao je govor u ime svih veleposlanika i predstavnika Veleposlanstava država članica EU u Republici Hrvatskoj. Kao i župan Vučić, izrazio je nadu da će iduće godine u parku biti posađena i stabla iz ostalih zemalja članica EU. Kazao je kako mu je iznimna čast što je on osoba koja će u ime Europske komisije posaditi sadnicu hrasta lužnjaka u središnjem dijelu Europskog parka, osobito jer dolazi iz Nove Gradiške te ga djetinjstvo veže uz prašumu Prašnik.

70 godina postojanja škole

Ravnateljica Šumarske i drvodjeljske škole Đurđica Janjanin na početku svojeg govora prisutne je upoznala s činjenicom da se ova, godina otvaranja Europskog parka, poklapa s obilježavanjem 70 godina postojanja škole.

Tih sedam desetljeća predstavlja toliko neprekidnog i vrlo uspješnog rada. Kazala je kako je ideja o uređenju arboretuma započela 1980. godine, a prvu je podlogu za uređenje izradio šumarski stručnjak mr. sc. Josip Karavla sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U podizanju i oblikovanju sudjelovale su generacije učenika zajedno sa stručnim učiteljima i nastavnicima. Park predstavlja prirodno stanište hrasta lužnjaka, prostire se na površini od 16 ha, a prema zadnjoj inventuri izvršenoj 2014. godine, u arboretumu raste više od 1.500 primjeraka drveća i grmlja. Arboretum broji 35 porodica, unutar kojih 72 roda, odnosno 204 vrsta kultivara s time da je jedna vrsta često zastupljena s većim brojem primjerka.

Dio sustava zlenih površina

Predstavlja dio sustava zelenih površina grada Karlovca te je kao takav otvoren svim njegovim građanima koji ga rado posjećuju. Zbog toga su 2011. godine na svim ulazima postavljene edukativno-informativne ploče. Janjanin je upoznala prisutne i s činjenicom kako je osim Europskog parka, jedan dio arboretuma posebno izdvojen radi izučavanja mikroklimatskog utjecaja na razvoj hrasta lužnjaka u sklopu programa Globe.

U sklopu programa se na toj lokaciji provodi Europska kampanja fenoloških motrenja. Skrenula je pozornost i na priznanja koja je škola do sada dobila za svoju uređenost i kreativnost. Poželjela je da arboretum posjeti što više učenika i predškolske djece. Ovaj arboretum se voli!, zaključila je na kraju govora.

Kumovi sadnica

Sadnjom sadnice hrasta lužnjaka u središnjem, posebno oblikovanom dijelu parka, Njegova Ekselencija Branko Baričević postao je kum sadnice koja potječe od hrasta lužnjaka koji se smatra najvećim u Europi. Od milja je nazvan HRast, a raste u sekundarnoj prašumi Prašnik koja je izuzeta iz redovnog šumskog gospodarenja prije gotovo 90 godina, a nalazi se na području kojim upravlja šumarija Stara Gradiška, UŠP Nova Gradiška.

U Europskom parku posađen je njegov sedmi klon koji je nastao, odnosno zaživio zahvaljujući inicijativi novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskoga društva i Hrvatskom šumarskom institutu, gdje su pod vodstvom dr. sc. Mladena Ivankovića kalemljene plemke.

Hrvatsko šumarsko društvo, ogranak Nova Gradiška također je pokretač akcije kumstava sadnicama - klonovima. Još dva stabla simbola Hrvatske točnije dvije malolisne lipe posadili su župan Karlovačke županije Ivan Vučić i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić. Stabla koja su donirala veleposlanstva iz drugih zemalja članica EU prilikom sadnje su prostorno podijeljena na Sjevernu, Južnu i Istočnu europsku regiju. Svako je od njih obilježeno pločicom na kojoj se nalaze hrvatski i znanstveni naziv vrste i istaknuta je zastava zemlje iz koje je pristiglo.

Tijekom događaja, ravnateljici Šumarske i drvodjeljske škole Đurđici Janjanin svečano je uručena svjedodžba o podrijetlu sadnice hrvatskog hrasta lužnjaka.

Svečanost otvaranja parka je završila uz domjenak i prigodno ispijanje šampanjca.

Upravna zgrada UŠP Karlovac smještena je nedaleko od Šumarske i drvodjeljske škole pa njezini zaposlenici redovito posjećuju arboretum. Zadovoljni jer imaju priliku svoje polusatne pauze provesti okruženi zelenilom, sada su još zadovoljniji jer je njihova neposredna sredina sada još bogatija zelenilom i uz to je postala jedinstvenom u Republici Hrvatskoj.

Tekst: Marija Glavaš


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

UŠP Karlovac Europski park

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]