Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvajmo šume!
  • 30.07.2018. 10:00

Osvrni se i spasi šumu!

Kad treba ugasiti požar uvijek smo svi kao jedan, ali tada je često već prekasno. Ujedinimo se zato i prije što plane, jer jedino je spriječeni požar, požar koji je ugašen na vrijeme. Vidiš li požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

Foto: AT Studio / Bigstock
  • 999
  • 76
  • 1

Prošlo ljeto ostat će zapamćeno po jednoj od najgorih požarnih sezona u povijesti Hrvatske. Svima su u sjećanju snimke borbe s vatrenim stihijama u kojima nisu sudjelovali samo vatrogasci, nego svi koji su se našli na udaru vatre – domaći ljudi i strani gosti, šumari, navijači, dragovoljci sa svih strana.

Ponovo se pokazalo koliko se lako ujedinimo kad se nađemo u velikoj opasnosti. Novo ljeto je pred nama, a s njime i nove prijetnje od požara. Vođeni mišlju da je jedino spriječeni požar, požar koji je ugašen na vrijeme, Hrvatske šume su odlučile uložiti sredstava u napredni sustav za nadgledanje i dojavu koji će pomoći da se opasnost od požara na vrijeme uoči. 

Vidiš požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

Sustav čini 90 najmodernijih kamera i 320 dodatnih motritelja koji će biti raspoređeni po najugroženijim šumskim područjima. No, uz svu tehniku i ljudstvo, iz Hrvatskih šuma naglašavaju da je svaki par očiju u šumi jednako bitan. Šetate li šumom i ugledate li dim ili otvoreni plamen, što god vam se učini da predstavlja opasnost i da bi moglo uzrokovati požar, dojavite to na brojeve telefona 112 ili 193

Znate li da svake godine u Republici Hrvatskoj izgori prosječno od 15.000 - 20.000 hektara raslinja? Štete od požara se računaju u desetinama milijuna kuna! Stoga ne palite vatru na otvorenom prostoru. 

  1. Ljeti je paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno! Posebno se to odnosi na priobalna i žitorodna područja gdje je naglašena opasnost nastanka većih požara
  2. Za nepoštivanje propisa o zabrani loženja vatre na otvorenim prostorima, policija pokreće prekršajne prijave
  3. Ukoliko je paljenjem vatre nastala veća šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu

Pogledajte video materijale, a ispod teksta možete naći uputu za građane DUZS-a o postupanju u različitim situacijama požara.


Dokumenti


Tagovi

Šumski požari Prevencija Vatrogasci Hrvatske Šume


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/