Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvajmo šume
  • 14.07.2019. 13:30

Osvrni se i spasi šumu! Vidiš požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

Štete od požara se računaju u desetinama milijuna kuna! Stoga ne palite vatru na otvorenom prostoru. Vidiš li požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

Foto: Shufuu/DepositPhotos
  • 1.343
  • 256
  • 2

Prošlih smo godina i unatoč velikim naporima svjedočili katastrofalnim štetama od požara. U borbi s vatrenim stihijama nisu sudjelovali samo vatrogasci, nego svi koji su se našli na udaru vatre - domaći ljudi i strani gosti, šumari, navijači, dragovoljci sa svih strana. Još se jednom pokazalo koliko se lako ujedinimo kad se nađemo u velikoj opasnosti.

Topli dani su pred nama, a s njima i nove prijetnje od požara. Vođeni mišlju da je jedino spriječeni požar, požar koji je ugašen na vrijeme, Hrvatske šume su prijašnjih godina nabavile napredni sustav za nadgledanje i dojavu koji će pomoći da se pravodobno reagira. Sustav je sačinjen od 90 najmodernijih kamera i 320 dodatnih motritelja koji su raspoređeni po najrizičnijim područjima.

Vidiš požar? Odmah nazovi 193 ili 112!

No, uz svu tehniku i ljudstvo, svaki par očiju u šumi jednako bitan. Ugledate li dim ili otvoreni plamen, što god vam se učini da predstavlja opasnost i da bi moglo uzrokovati požar, dojavite to na brojeve telefona 112 ili 193

Znate li da svake godine u Republici Hrvatskoj izgori prosječno od 15.000 - 20.000 hektara raslinja? Štete od požara se računaju u desetinama milijuna kuna! Stoga ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Kaznene prijave za štete, prekršajne za paljenje vatre

Važno je znati:

  1. Ljeti je paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno! Posebno se to odnosi na priobalna i žitorodna područja gdje je naglašena opasnost nastanka većih požara

  2. Za nepoštivanje propisa o zabrani loženja vatre na otvorenim prostorima, policija pokreće prekršajne prijave

  3. Ukoliko je paljenjem vatre nastala veća šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu

Ispod teksta možete naći uputu za građane DUZS-a o postupanju u različitim situacijama požara.


Tagovi

Šumski požari Prevencija Vatrogasci Hrvatske Šume


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Hrvatske Šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/