Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ecomark Centar
  • 09.01.2018. 15:00

Od biomase lokalnih poljoprivrednika do peleta i briketa

Jedan od naših ciljeva u prvim godinama poslovanja je proizvodnja briketa/peleta od biomase i izvoz na talijansko tržište kao i domaćim tvrtkama i domaćinstvima, objašnjava voditelj projekta Marko Nujić.

Foto: Pixabay/moses
  • 1.895
  • 160
  • 0

Izgradnja eko-centra pod nazivom "Ecomark" koji ima za cilj obradu drvne i poljoprivredne biomase u brikete i pelete namijenjenih za škole, vrtiće, tvrtke, kućanstva i termo elektrane, planira se u Slavonskom Brodu.

"Naš tim se sastoji pouzdanih i ambicioznih ljudi koji planiraju izgraditi i voditi ''Ecomark Centar''. Jedan od naših ciljeva u prvim godinama poslovanja je proizvodnja briketa/peleta od biomase i izvoz na talijansko tržište kao i domaćim tvrtkama i domaćinstvima", objašnjava voditelj projekta Marko Nujić.

Kako dodaje, Italija je zemlja s poprilično velikim brojem termoelektrana u regiji te tu vide najveći potencijal. Centar bi otkupljivao piljevinu, lišće, stari papir, ječmenu i pšeničnu slamu i ostalu biomasu.

"S ovakvim pristupom poslovanju farmeri mogu dovoziti agromasu direktno u centar te neće biti potrebe za dodatnim troškovima transporta. Ideju razvijamo već nekoliko godina i prema našim dugogodišnjim istraživanjima smatramo da se tu krije ogroman potencijal. Cijene plina i drva za ogrijev rastu, a u Slavoniji je sve manje šuma te se na taj način želimo odužiti prirodi i sačuvati šume Slavonije kakve su nekada bile", kaže.

Trenutno traže investitore, poslovne partnere, otvoreni su za prijedloge i savjete kao i zainteresirane i ozbiljne ljude koji bi im se pridružili u ovom projektu. Za sva pitanja i informacije možete se obratiti na markonujic0@gmail.com ili +385 97 652 8421.

Foto: Pixabay/moses


Tagovi

Ecomark Centar Marko Nujić Biomasa Briketi Palete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).