Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 14.05.2014. 08:10

Ni lutanje šumom više nije "džabe"

U novom se cjeniku Hrvatskih šuma navodi da dozvola za korištenje biciklističkih staza iznosi 10 kuna za osobu ili 20 kuna za obitelj. Ukoliko planirate na izlet, korištenje površina platit ćete 40 kuna, što je cijena obiteljske dozvole!

Foto: depositphotos.com
  • 137
  • 7
  • 0

Ekonomska je kriza ovih dana svoj odraz ostavila i na jednoj od najosobnijih stvari, odnosno načinu na koji provodimo slobodno vrijeme, odmoru i rekreaciji. Naime, krajem ožujka ove godine, Hrvatske su šume izdale novi cjenik, koji se jednim svojim dijelom odnosi i na uživanje u prirodi. Tako se u cjeniku navodi da dozvola za korištenje biciklističkih staza iznosi 10 kuna za osobu ili 20 kuna za obitelj. Ukoliko planirate na izlet, korištenje površina platit ćete 40 kuna, što je cijena obiteljske dozvole. Cijena pak po jednom izletniku iznosi 20 kuna.

Što se tiče ubiranja šumskih plodova, cijenik kao jediničnu mjeru uzima kilogram ploda, ovisno o kulturi. Prikupljanje, odnosno branje šumskih plodova za osobne svrhe smatra se količina do 10 kilograma ploda, a naknada je uračunata u dozvolu. Dozvole se izdaju za dan, vikend, tjedan ili mjesec skupljanja plodova.

Slično se pravilo odnosi i na skupljanje gljiva. Tako npr. dozvola za dan skupljanja iznosi 160 kuna, dok se pravo skupljanja tartufa u cijeloj sezoni naplaćuje 1360,00 kuna. Za jedan kilogram prikupljenog cijenjenog bijelog tartufa naplaćuje se naknada od 160 kuna, a za osobne se potrebe može skupiti 2 kilograma plodišta gljiva dnevno.

Iz dostupnih podataka nije jasno tko će mjere provoditi, kao niti kazne odredbe za prekršitelje. A da je upravo vrijeme financijske krize najbolji trenutak za uvođenje ovakvih mjera naplate, nisu nas uspjeli uvjeriti. Samo se postavlja pitanje – što će nam novo naplatiti/uskratiti?

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Skupljanje gljiva Hrvatske šume Ubiranje šumskih plodova Odredbe Kazne Slobodno vrijeme Dozvola Provođenje vremena u prirodi Korištenje biciklističkih staza Recesija


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?