Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvajmo šume
  • 02.07.2022. 10:30

Nemoj da te peče savjest - osvrni se i spasi šumu od požara!

Preuzeti odgovornost uvijek je najteže, a ona je na nama, jer smo odgovorni za nastanak 90 posto svih požara mi ljudi, kažu iz Hrvatskih šuma.

Foto: Youtube HŠ/Printscreen
  • 1.772
  • 105
  • 0

Posljednjih dana svjedoci smo ekstremno visokih temperatura koje su sve češća pojava. Klima se mijenja, a kao posljedica toga požari su sve češći.

Ljeto je tek počelo, a vatrogasci već imaju pune ruke posla. Gore šume, polja, žitarice, gospodarski objekti... Kako bi sačuvali naš okoliš i imovinu svi trebamo biti na oprezu. Ratari, pazite i prilikom kombajniranja. Proteklog tjedna vatra je zbog iskre na kombajnu progutala žitarice, ali i rolo bale.  

Iskrenje iz kombajna uzrokovalo požar - izgorjelo 14 hektara ječma?

Iz Hrvatskih šuma i ove godine apeliraju da čuvamo šume i spasimo ih. Ugledate li dim ili otvoreni plamen, što god vam se učini da predstavlja opasnost i da bi moglo uzrokovati požar, dojavite to na brojeve telefona 112 ili 193.

Ljudi su odgovorni!

"Preuzeti odgovornost uvijek je najteže, a ona je na nama, jer smo odgovorni za nastanak 90 posto svih požara mi ljudi, za ostalih 10 ako hoćete okrivite i alepski bor koji kao da sam potpaljuje vatru bacajući upaljene šibice pod svoje krošnje", naglašavaju.

Preventivno djelovanje je ključ uspjeha u ovoj borbi. Hrvatske šume su u tu svrhu izgradile preko 5.700 kilometara protupožarnih puteva.

Prijašnjih godina, nabavili su napredne sustave za nadgledanje i dojavu koji će pomoći pravodobnim reakcijama. Sustav čini 90 najmodernijih kamera i 320 dodatnih motritelja koji će biti raspoređeni po najugroženijim šumskim područjima.

No, uz svu tehniku i ljudstvo, naglašavaju da je svaki par očiju u šumi jednako bitan. 

Ne ostavljajte boce, limenke, opuške...

Ima onih koji namjerno izazivaju požare iz samo njima poznatih ili nepoznatih razloga, te one koji ga izazovu svojom nesmotrenošću. Koliko puta je zapaljena poljoprivredna površina ugrozila kuće i živote stanovnika pokrajnog mjesta, koliko puta je loše ugašeni roštilj zapalio čitavu šumu i koliko puta je bačeni opušak izazvao veliku vatrenu stihiju ili tragediju kao što je ona kornatska?

"Boce, limenke, opušci, upaljači, šibice, naočale... Svi ovi predmeti mogu pridonijeti nastanku tragedije, zato ih ne ostavljate u šumi!", upozorili su. Ponašajte se savjesno, osvrnite se i pomozite u spašavanju šuma od požara.

Ugledate li dim ili otvoreni plamen, što god vam se učini da predstavlja opasnost i da bi moglo uzrokovati požar, dojavite to na brojeve telefona 112 ili 193.

Ovaj je problem postao značajan za čitavu Europu, a posebice za mediteranske zemlje koje su zbog klimatskih uvjeta najviše pogođene ovim fenomenom. Dakle, šume na našem Jadranu izuzetno su ugrožene uslijed klimatskih promjena budući da visoke temperature i velike sušu pogoduju nastanku ove katastrofe.

Ne palite vatru na otvorenom

Zaštita od toga mora biti briga čitavog društva. Važno je znati da je ljeti paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno.

Posebno se to odnosi na priobalna i žitorodna područja gdje je naglašena opasnost od nastanka većih požara.

Za nepoštivanje propisa o ovoj zabrani, policija pokreće prekršajne prijave, a ako je paljenjem nastala veća šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu.

Koliko je važno da se svi ujedinimo u borbi protiv požara i prije nego nastanu, vidljivo je i iz cjelokupne protupožarne kampanje Hrvatskih šuma:


Tagovi

Požari Hrvatske šume Apel Šumski požari Čuvajmo šume


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić