Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prilika za šumare
  • 03.08.2014. 17:45

Milijuni iz europskih fondova namijenjeni šumarima

Nakon što se projekt odobri od strane EU, sufinanciranje realizacije iznosi od 65 do čak 100 %, a svote kojima se financiraju određeni projekti su različite i ovise o opsežnosti projekta.

Foto: depositphotos.com
  • 674
  • 61
  • 0

Hrvatska je u sklopu EAFRD fonda i Programa ruralnog razvoja u prilici za natjecati se za sredstva od 2.026 milijardi eura, koliki je budžet ovog Fonda do 2020.godine. Od toga je Hrvatskoj na raspolaganju 10 milijardi 423 milijuna eura, a od toga iznosa 2 milijarde i 26 milijuna ide za poljoprivredni i ruralni razvoj u koji spada i šumarstvo. Tako će privatni šumoposjednici, ali i udruge privatnih šumoposjednika, obrti ili poduzeća licencirana za rad u šumarstvu te lovačka društva imati priliku za natjecati se za sredstva namijenjena razvoju ovog sektora.

U tijeku izrada Operativnog plana

Dipl. inž. Goran Šoštarić, za Novi list izjavio je kako je u tijeku izrada Operativnog plana koji nadležnim EU komisijama treba biti predan do 22.srpnja. Neki od dijelova Operativnog plana vezanih za šumarstvo uključuju: promicanje znanja i inovacija u šumarstvu, povećanje održivog gospodarenja i upravljanja šumama, promicanje gospodarstva s niskom razinom ugljika te gospodarski razvoj u ruralnim područjima. U sklopu EAFRD programa, sredstva će se dodjeljivati i za projekte za okrupnjavanje šumskog zemljišta, izgradnju i održavanje šumskih cesta, puteva i ostale infrastrukture, promociju drvnih i nedrvnih proizvoda vezanih uz šumarstvo, izradu šumsko-gospodarskih i lovno-gospodarskih planova te po prvi put, za osiguravanje proizvodnje, infrastrukture i divljači policom osiguranja od šteta, za štete nastale od nepovoljnih klimatskih prilika, bolesti životinja i biljaka, napade štetnika te ekološke incidente.

Za okrupnjavanje šumskog zemljišta i do 5 milijuna eura

Za dobijanje sredstava iz ovog Fonda raspisivat će se javni natječaji za svako od ovih područja. Svaka prijava će morati sadržavati dokument kojim se potvrđuje legalnost kandidata, što bi se ponajviše odnosilo na upisnik šumoposjednika u koji će svaki šumoposjednik koji se želi natjecati za sredstva morati biti upisan. Nakon što se projekt odobri od strane EU, sufinanciranje realizacije iznosi od 65 do čak 100 %, a svote kojima se financiraju određeni projekti su različite i ovise o opsežnosti projekta. U okviru okrupnjavanja šumskog zemljišta primjerice, sufinanciranje iznosi od 3.500 do čak 5 milijuna eura, u projektu modernizacije tehnologije strojeva, alata i opreme do pola milijuna eura, za troškove osiguravanja od šteta do 75.000 eura itd.

Šoštarić smatra kako su mogućnosti dobivanja sredstava velike, baš iz razloga što je stanje s gospodarenjem u privatnim šumama prilično loše.

Za Hrvatsku se, nakon pristupanja Europskoj uniji mijenja i način dodjele sredstava. "Sada nije, kao ranije, potrebno samostalno naći novac i realizirati projekt, a tek nakon toga dobiti od EU sredstva. Sada postoji mogućnost da EU odmah daje unaprijed 50 posto sredstava, a u tijeku realizacije programa moguće je dogovoriti i preostalih 50 posto", ističe Šoštarić iz novoosnovanog Sektora za programe i projekte u šumarstvu. On smatra kako su mogućnosti dobivanja sredstava velike, baš iz razloga što je stanje s gospodarenjem u privatnim šumama prilično loše. Od cjelokupnog područja privatnih šuma, svega 40 % pokriveno je programima gospodarenja, a problem je i velik broj vlasnika kojih je čak oko 600.000 što bi značilo da postoji velik broj malih posjeda koje nužno treba okrupniti.

Javni natječaj za svaki od ovih projekata objavit će se na stranicama Ministarstva poljoprivrede, kao i u javnim glasilima, a sve dostupne informacije biti će moguće dobiti i od članova Savjetodavne službe.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

EAFRD Program ruralnog razvoja Šumoposjednici Goran Šoštarić Okrupnjavanje zemljišta Javni natječaj Sufinanciranje