Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PP Lonjsko polje
  • 27.01.2018. 10:30

Manje ptica močvarica na Lonjskom polju

Područje Parka prirode Lonjsko polje važno je stanište za ptice močvarice. Ondje se tijekom zime zabilježi 70 vrsta na zimovanju i to najviše pataka, gusaka, kormorana, labudova, a tjekom cijele godinaeovo područje podržava 245 vrsta ptica.

  • 707
  • 80
  • 0

Prošli tjedan počelo je zimsko prebrojavanje ptica močvarica na tridesetak lokacija u Parku prirode Lonjsko polje. Tijekom ovog i sljedećeg mjeseca prikupljaju se podaci o brojnosti populacije ptica vlažnih staništa, koje se u vrijeme zime sa sjevera Europe sele u toplije krajeve.

Početak prebrojavanja proteklog tjedna na akumulaciji Pakre i Lipovljanskim ribnjacima pokazao je, kako kaže stručna voditeljica Valerija Hima, da zbog tople zime i na sjeveru Europe nema veće migracije ptica.

Nemaju potrebe zimovati u Hrvatskoj

"Na akumulaciji Pakra nabrojali smo otprilike tisuću jedinki, a isto toliko otprilike i na ribnjacima. Radi usporedbe, nekada za hladnijih zima, na te dvije lokacije bilo je 15 do 20 tisuća ptica, tako da ove godine ne očekujemo njihovu veću brojnost. Što se tiče zimskog prebrojavanja planiramo obići još tridesetak lokacija na području Parka prirode, kao i na rijeci Savi, jer nam je jako važno znati kakvo je stanje sa pticama močvaricama na jednom takvom vodotoku.

I od Tibora Mikuške iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode doznali smo da ove godine u Hrvatskoj nema puno ptica na zimovanju, zato što je u sjevernoj Europi dosta toplo vrijeme, ptice sada tamo imaju hrane i nisu do sada imale potrebe seliti se u južnije krajeve", kaže Valerija Hima.

Valerija Hima: Na akumulaciji Pakra nabrojali smo oko tisuću jedinki, a isto toliko i na ribnjacima

Dodaje da je Park prirode Lonjsko polje ramsarsko područje od međunarodne važnosti vlažnih staništa. Jedan od kriterija za upis na listu ramsarskih područja je da ono podržava više od 20 tisuća jedinki ptica močvarica. To su ptice koje borave na močvarnim i vlažnim staništima, međutim, one tijekom godine migriraju. Najveća migracija ptica močvarica je u zimi, upravo u siječnju, kada je na sjeveru Europe hladno, i ptice tada migriraju u južnije krajeve u potrazi za hranom.

Područje Parka prirode Lonjsko polje važno je stanište za ptice močvarice. Ondje se tijekom zime zabilježi 70 vrsta na zimovanju najviše pataka, gusaka, kormorana, labudova.

U vrijeme gnježđenja ptica, park prirode Lonjsko polje podržava čak 245 vrsta

"Povremeno se zamijete i rijetke vrste. Prijašnjih godina na zimovanju u Lonjskom polju viđene su i rijetke vrste crnokljunih i žutokljunih labudova, koji se uglavnom zadržavaju u najsjevernijim dijelovima Europe. Zabilježen je i dolazak patke mandarinke, a prije četiri godine viđena je i crnovrata guska, koja u ovim krajevima nije viđena u proteklih pola stoljeća. Inače, cijele godine, dakle i u vrijeme gnježđenja ptica, park prirode Lonjsko polje podržava čak 245 vrsta. U Parku ih se gnijezdi 146 vrsta“, kaže Valerija Hima.

Dodaje da ni jedna godina nije ista, sve ovisi o vremenskim prilikama tijekom zime i hidrološkoj situaciji. Prije nekoliko godina kada je na području Lonjskog polja bila velika poplava, a vrijeme relativno toplo, procjenjuje se da je na tom području bilo oko 100 tisuća ptica na vodi, što pokazuje kako je Park prirode Lonjsko polje važno stanište za ptice močvarice i zimovalice.

Fotografije: Željko Gašparović i arhiva PP Lonjsko polje


Fotoprilog


Tagovi

Lonjsko polje Prebrojavanje ptica Europe Valerija Hima Pakra Tibora Mikuške Savi Ramsarsko područje Pataka Gusaka Labudova.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo