Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje Dalmacije
  • 05.09.2018. 19:00

Krenuo projekt Boranka - žele pošumiti požarišta Dalmacije

Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay/Arcaion
  • 670
  • 83
  • 0

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pokrenuli su kampanju Boranka, projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj. 

U velikim požarima, koji sve češće haraju hrvatskom obalom i priobaljem, stradavaju izrazito velike površine šuma. Vatrene stihije iza sebe ostavljaju pustoš s katastrofalnim prirodnim posljedicama. Priroda je nemoćna sama se obraniti i brzo obnoviti te joj je zato potrebna naša pomoć. Pomoć da na opustošeno crno zgarište vratimo život obojen u zeleno, poručuju u Ministarstvu poljoprivrede.  

Kampanja pošumljavanja pokrenuta je 3. rujna i u nju se mogu uključiti svi zainteresirani građani donacijama i sadnjom sadnica. 

Izgorena stabla s opožarenih područja djelatnici Boranke prenose u spalionicu gdje se proizvodi crni pepeo od kojeg se proizvode autentične bojice – boralice. Bojice se dijele putem tiskanog izdanja 24 sata – glavnog medijskog pokrovitelja, i njima svatko može nacrtati svoje drvo, fotografirati ga i postaviti na web stranicu www.boranka.hr. Tako svatko može sudjelovati u stvaranju virtualne šume. Uz donaciju od deset kuna, svako virtualno drvo postaje pravo. Volonteri Boranke sade ga na požarištima u okolici Splita i Solina. Na taj način, iz pepela izgorene šume, nastaju nove zelene koje vraćaju boju i život Dalmaciji. 

Zazelenite i vi požarišta Dalmacije – uključite se u projekt Boranka.


Tagovi

Pošumljavanje Dalmacije Boranka Projekt Opožarena područja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]