Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološko gorivo
  • 08.12.2015. 07:25

Kada će Hrvatska prepoznati važnost peleta?

Dva kilograma peleta daju istu količinu topline kao i jedna litra loživog ulja, a u atmosferu sagorijevanjem ispuštaju samo 18 grama CO2, nasuprot 295 grama ili 16 puta više no što nastane iz lož-ulja.

Foto: Energy Pellets d.o.o
  • 1.600
  • 595
  • 0

U svijetu se na godinu proizvede 27 milijuna peleta, a udio naše zemlje u tome je tek 1%. No i od toga 90% izvozimo u zemlje koje su se puno ozbiljnije okrenule tom ekonomičnom i ekološkom gorivu.

Rečeno je to, između ostaloga, na 6. međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije, održanoj u zagrebačkom hotelu Westin.

Pelete su jeftinije, manje zagađuju zrak i mogli bi ih dovoljno proizvesti

Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera kazao je kako iz naše zemlje svakoga dana prema Austriji ode 40 tegljača naše sječke, koje završe u tamošnjim elektranama. Već sada u toj zemlji na biomasu otpada 17% goriva. U Hrvatskoj, pak, ne da se pelete malo koriste, već puno ljudi niti nezna za njih i dobre strane njihova korištenja. Žalosno, ako znamo da 48% teritorija naše zemlje čine šume. Dva kilograma peleta daju jednaku toplinu kao i litra loživog ulja, a u atmosferu sagorijevanjem ispuštaju samo 18 grama ugljičnog dioksida (CO2) u usporedbi s 295 grama ili 16 puta većom količinom koja nastaje od lož-ulja.

Dva kilograma peleta daju istu količinu topline kao i jedna litra loživog ulja, a u atmosferu sagorijevanjem ispuštaju samo 18 grama CO2, nasuprot 295 grama ili 16 puta više no što nastane iz lož-ulja. "Biomasa je o obnovljivi izvor energije koji nam je dostupan i čijim korištenjem smanjujemo potrošnju fosilnih goriva, ali i potičemo gospodarstvo. Fond je za OIE samo u prošloj godini odobrio 76,4 milijuna kuna. Od toga smo u programu obnove kuća sa oko 9 milijuna kuna sufinancirali i 484 kotla za biomasu", rekla je Vesna Bukarica, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cijena peleta ne ovisi o cijeni nafte i plina

Raoul Cvečić Bole, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija te osnivač i direktor delničke tvrtke Energy Pellets d.o.o., napominje kako klasična energija bazirana na fosilnim gorivima proizvodi više od 60% svih globalnih štetnih emisija stakleničkih plinova, što se snažno odražava i na klimatske promjene. Zadovoljan je što se i klimatska konferencija UN-a koja ovih dana, pod nazivom COP 21 traje u Parizu, bavi novim energetskim rješenjima poput biomase. Pelet je stisnuta piljevina odnosno komprimirana vlakna drveta s jako malom količinom vode, koja daju odličnu efikasnost. U usporedbi s ostalim energentima za koje postoji automatika doziranja i sagorjevanja, cijena peleta je najniža, a i što je vrlo važno, ne ovisi o cijeni nafte i plina.

U Hrvatskoj pelete treba promovirati, a tek onda očekivati povećanje korištenja

Predsjednik Svjetske udruge za bioenergiju Heinz Kopetz ponovio je kako je upravo to energija budućnost. Potražnja za peletima lani je na svjetskoj razini porasla 22%, i to najviše u Europi i SAD-u. Za razliku od ovog jugoistočnog dijela Europe, u skandinavskim zemljama već sada trećina ukupno potrošene energije otpada na biomasu. Što se Hrvatske tiče, zaključeno je da bi se s nekoliko milijuna tona drvnih ostataka, iz kojih prešanjem nastaju peleti odnosno drvno biogorivo, kod nas mogli grijati deseci gradova srednje veličine te brojne javne ustanove, škole i vrtići. Jer peleti su od plina jeftiniji 30%, a od loživog ulja 50%.

Foto: Energy Pellets d.o.o


Tagovi

Peleti Ekološko gorivo Biomasa Obnovljivi izvori energije Marijan Kavran Drvni klaster Austrija Sječka Ugljični dioksid Loživo ulje Vesna Bukarica Energetska učinkovitost Raoul Cvečić Bole Energy Pellets d.o.o. Staklenički plinovi COP 21


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]