• Javno savjetovanje
  • 29.03.2018. 13:30

Javnost o načinu i kriterijima za davanje u zakup šumskog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje!

Foto: Pixabay/furry_portraits
  • 344
  • 18
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga uredbe o načinu i kriterijima za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske

Kako objašnjavaju, Nacrt prijedloga uredbe o načinu i kriterijima za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, doprinosi boljem reguliranju davanja u zakup šumskog zemljišta. Osobito je bitno napomenuti da su u odnosu na važeću Uredbu, a tako i važeće Ugovore sklopljene prema toj Uredbi nastupile nove okolnosti, a koje se odnose na činjenicu da su Ugovori o zakupu šumskog zemljišta postali i temelj za ostvarivanje prava na IAKS mjere ruralnog razvoja. S tim ciljem u prijedlogu uredbe u odnosu na važeću, definirani su uvjeti koji moraju biti zadovoljeni, s posebnim naglaskom na zakup u svrhu pašarenja, način izbora ponuditelja, a u slučaju zakupa u svrhu pašarenja i prednosti (domicilnost, dosadašnji zakupnik, osoba mlađa od 41 i visina zakupnine), detaljno su razrađeni razlozi za raskid Ugovara kao i način raskida Ugovora u slučaju jednostranog raskida Ugovora od strane zakupodavca.

Za zakupnike koji uredno ispunjavaju sve obveze i zadovoljavaju potrebe uvjete u trenutku podnošenja zahtjeva za obnovom, može se uz pozitivno mišljenje Trgovačkog društva produljiti Ugovor o zakupu šumskog zemljišta sklopljen na temelju odredbi ovog prijedloga Uredbe. Za Ugovore koji su sklopljeni na temelju trenutno važeće Uredbe ne predviđa se mogućnost obnove Ugovora o zakupu. Nacrt prijedloga uredbe omogućuje jednostavniju i transparentniju administrativnu provedbu uredbe.

Savjetovanje je otvoreno do: 6. travnja 2018.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Javno savjetovanje Zakup Šumsko zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Razmišljam o mom šipku i kako bi ga, kad sazrije, očistio. Nema savjeta na youtubu :-)