Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko drvo
  • 30.09.2015. 09:15

Hrvatsko drvo - kraj priče ili zatišje pred buru?

Stručni krugovi ocjenjuju kako se radi o lošem trenutku za osvivanje tvrtke koja bi konkurirala Hrvatskim šumama te se zalažu za transparentnije poslovanje tvrtki u državnom vlasništvu.

Foto: Hrvatske šume d.o.o.
  • 382
  • 34
  • 0

Uprava Hrvatskih šuma d.o.o., namjeravala je s još 11 drvnoprerađivačkih tvrtki i Hrvatskom gospodarskom komorom, osnovati novu tvrtku Hrvatsko drvo, u kojoj bi 25% udjela imale Hrvatske šume, po 7% Spin Valis d.o.o. iz Požege i Viševica Komp d.o.o. iz Zagreba te ostali po 6,1% udjela.

Ivan Pavelić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma d.o.o., od Nadzornog je odbora, piše Jutarnji list, zatražio suglasnost za osnivanje te nove tvrtke, no nije je dobio. Ipak, kako se neslužbeno priča i dalje ne odustaje od njezina osnivanja, a suglasnost namjerava zatražiti od Skupštine Hrvatskih šuma, čiji je jedini član ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Zašto nam uz Hrvatske šume treba i Hrvatsko drvo?

I vjeruje da će je dobiti. Što se poslova tiče, osnivanje nove tvrtke je prilično zbunjujuće, jer sve što bi radila ona, već rade Hrvatske šume d.o.o., osnivač koje je država. Stoga dobri poznavatelji situacije u drvom resoru smatraju da si novom tvrtkom dosadašnji prvi čovjek Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, namjerava pribaviti novu fotelju, ukoliko, nakon izbora bude smijenjen s dosadašnje funkcije.

Dio "osnivačkih" tvrtki i institucija o tom ništa ne zna?

U društvenom ugovoru o osnivanju Hrvatskog drva, koji je poslan Nadzornom odboru, stoji da su suosnivači i tvrtke Tvin d.o.o. iz Virovitice te Ciprijanović d.o.o. iz Bjelovara, no njihovi predstavnici ističu da nisu dali suglasnost za to, a slično kažu i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Zbunjene su i tvrtke koje kupuju najviše sirovina od Hrvatskih šuma, jer ih nitko nije o tome obavijestio. Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da Jakovina također ne zna ništa o tome, no ukoliko taj prijedlog dođe na skupštinu, razmotrit će ga. Prvi čovjek Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, koji bi od svega imao tu najviše koristi, ističe da je nakon odbijanja prijedloga od strane Nadzornog odbora, priča o novoj tvrtki završena. No je li doista tako, vidjet će se ubrzo.

Foto: Hrvatske šume d.o.o.


Tagovi

Hrvatske šume Hrvatsko drvo Spin Valis Požega Viševica Komp Zagreb Ivan Pavelić Suglasnost Nadzorni odbor Tihomir Jakovina Skupština Drvni resor Fotelja Tvin Virovitica Ciprijanović Bjelovar HGK


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]