Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpuštanja u šumarstvu
  • 14.08.2014. 10:25

Hrvatske šume otpuštaju 500 radnika!

Uprava Hrvatskih šuma utvrdila višak od 500 radnika! Hoće li radnici biti otpušteni tijekom rujna?

Foto: depositphotos.com
  • 378
  • 31
  • 0

U posljednjih nekoliko dana je došlo do žestokih rasprava u Hrvatskim šumama. Naime, izradom nove sistematizacije poslova, odnosno nastavkom procesa racionalizacije poslovanja, uprava Hrvatskih šuma je utvrdila višak od 500 radnika. Radi se uglavnom o radnicima visoke i srednje stučne spreme, kojima je istekao ugovor na određeno vrijeme. Ukoliko posao koji je radnik obavljao može obaviti stalni zaposlenik modelom preraspodjele, u skladu sa Zakonom o radu, kolektivnom ugovoru i ugovoru o radu, tom radniku se neće produžiti ugovor niti potpisati novi.

Ovoj odluci se protivi predsjednik sindikata šuma Željko Kalauz, koji smatra da Hrvatske šume ne samo da mogu zadržati postojeće radnike, nego da mogu zaposliti još 800 - 900 radnika. O namjerama Uprave je izvjestio premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Sabora Milorada Batinića, ministre Tihomira Jakovinu i Miranda Mrsića te Nadzorni odbor Šuma, upozoravajući da novoj sistematizaciji nije prethodila izrada kvalitetne studije, koja bi ustanovila je li funkcioniranje procesa moguće s novim brojem radnika.

Kalauz za Poslovni.hr napominje kako "sindikati ne spore potrebu pozitivnih promjena no, Šume nisu u problemima. Nije smanjen obujam poslova, niti je došlo do gubitka tržišta, a troškovi poslovanja samo zbog restriktivnijeg novog kolektivnog ugovora ove će godine naspram lani biti manji za 40 milijuna kuna“. Smatra kako imaju prostora za nova zapošljavanja, čime bi pridonijeli izmjeni negativnih trendova u gospodarstvu dodatnim zapošljavanjem.

"Uz EU potpore bi mogli povećati proizvodnju biomase kroz iskorištavanje neobraslih šumskih i zapuštenih zemljišta. Nadalje, Kalauz ističe da bi kroz model obustave prodaje na panju mogli zaposliti 270 radnika, dok bi proizvodnja ogrjevnog drva (metrica) otvorila još 500 radnih mjesta." Zbog svega navedenog, Kalauz se zalaže za očuvanje radnih mjesta.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Hrvatske šume Željko Kalauz Zoran Milanović Mirando Mrsić Milorad Batinić Tihomir Jakovina Sindikati Tržište Potpore


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije