Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje žira
  • 30.09.2023. 09:00

Hrvatske šume kreću s otkupom žira hrasta lužnjaka i kitnjaka

Sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u onim šumama koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemena duži niz godina

Foto: Hrvatske šuma
  • 4.056
  • 281
  • 0

Hrvatske šume u ponedjeljak, 2. listopada, kreću s preuzimanjem žira hrasta lužnjaka i kitnjaka sakupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima.

"Sakupljanje žira trajat će tijekom listopada, ovisno o količini koja će biti dostavljana kroz period preuzimanja žira i vremenskim uvjetima", pojasnili su. Kako ističu, kvaliteta sakupljenog žira je od suštinskog značaja, te se prikupljaju samo zdravi primjerci bez vidljivih oštećenja ili znakova bolesti.

Skuplji hrast kitnjak

Uslugu sakupljanja. plaćat će sakupljačima po bruto cijeni od 4 eur/kg za žir hrasta lužnjaka, a za žir hrasta kitnjaka 4,50 eur/kg.

"Cijena odražava veliku potrebu za sjemenskim materijalom ovih hrastova, ali i slabiji urod spomenutih šumskih svojti zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom same cvatnje", navode u priopćenju.

Također, kažu, veliku štetu hrastovim sastojinama čini štetnik hrastova mrežasta stjenica (Corythucha arcuata) zbog koje hrastova stabla imaju manji prirast. Klimatske neprilike dodatno pogoršavaju situaciju, a prirodna obnova ovih najvrjednijih šumskih sastojina zbog toga je dovedena u pitanje.

Na kojim područjima sakupljati?

Područje kvalitetnih hrastovih šuma na području gospodarenja Hrvatskih šuma proteže se od Vinkovaca do Karlovca. Sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u onim šumama koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemena duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta.

Svi zainteresirani pojedinci i pravne osobe moraju se obratiti odgovarajućoj šumariji kako bi dobili dozvolu za sakupljanje. Pravne osobe trebaju potpisati Okvirni sporazum s Hrvatskim šumama. Prilikom izdavanja dozvola, šumarije će pružiti detaljne informacije o načinu sakupljanja, lokacijama sakupljanja sjemenskog materijala, te mjestima gdje se žir može predati.

"Pažljivo nadziremo cijeli proces preuzimanja kako bi osigurali visoku kvalitetu sjemenskog materijala. Preuzeti žir prolazi stroge kontrole kvalitete prije nego se koristi za prirodnu obnovu šuma", zaključili su.

Inače, plan ukupnih potreba Hrvatskih šuma d.o.o. za žirom hrasta lužnjaka je oko 2,7 milijuna kg i oko 230 tisuća kg žira hrasta kitnjaka.


Tagovi

Otkup žira Hrast lužnjak Hrast kitnjak Hrvatske šume Preuzimanje žira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer