Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski resursi
  • 25.02.2015. 20:45

Europarlamentarci za vraćanje šuma građanima!

Brojne obitelji u ruralnim područjima Hrvatske vežu svoju egzistenciju uz korištenje šumskih resursa. Zabrana, naplata i nesuvisla regulacija korištenja resursa i prostora državnih šuma ugrožava njihovo preživljavanje, ali ni ne stimulira ostale građane na aktivno korištenje istih.

  • 370
  • 144
  • 0

Nakon vođenja dugotrajnih pregovora, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, sudjelovao je kao izvjestitelj u sjeni, na usvajanju mišljenja Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, o novoj Šumarskoj strategiji.

U ime grupacije Zelenih/ESS-a, zastupnik ORaH-a osigurao je uspješno usvajanje gotovo svih predloženih amandmana,, što predstavlja veliki uspjeh za europske, pa tako i hrvatske šume koje su jedan od ključnih obnovljivih resursa Europske unije.

Zaštita od poplava

U pregovorima je inzistirao na multifunkcionalnoj ulozi šuma jer smatra kako su njihova socijalna, društvena, ekološka i gospodarska funkcija nezamjenjive. Bioraznolikost šuma omogućava ostvarivanje pozitivnih okolišnih učinaka koji, između ostalog, uključuju skladištenje vode, zaštitu od poplava i najvažnije, ublažavanje negativnih učinaka klimatskih promjena. Upravo zbog mogućnosti šuma da apsorbiraju ili uskladište 10 % emisija ugljikovodika cijelog teritorija Europske unije, zastupnik Škrlec je ustrajao da predloženi amandman bude usvojen.

Desetkovani brijest i kesten

"Nekoliko puta sam naglasio važnost u napretku očuvanja prirodnih staništa i bioraznolikost vrsta u skladu s ciljevima Sedmog akcijskog programa za okoliš, kao i drugih relevantnih europskih okvira. Iznimno sam zadovoljan, jer je usvojen amandman koji potiče korištenje svih europskih mehanizama kako bi se suzbilo širenje stranih, neautohtonih vrsta, štetočina i zaraznih bolesti u europskim šumama, zbog kojih su već sada desetkovane brojne vrste poput brijesta i kestena" istaknuo je Škrlec.

Zastupnik ORaH-a također je svjestan i negativnog trenda otuđenja građana od nacionalnih šuma koji je osobito izražen u južnim i jugoistočnim državama članicama, a možemo ga osjetiti i u Hrvatskoj.

"Brojne obitelji u ruralnim područjima Hrvatske vežu svoju egzistenciju uz korištenje šumskih resursa. Zabrana, naplata i nesuvisla regulacija korištenja resursa i prostora državnih šuma ugrožava njihovo preživljavanje, ali i ne stimulira ostale građane na aktivno korištenje istih. Izborio sam se za izvjetiteljstvo u sjeni na ovom mišljenju kako bih postigao i naglasio važnost obostranog međudjelovanja šuma i građana" zaključio je Davor Škrlec.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Davor Škrlec Odbor za okoliš Javno zdravlje i sigurnost hrane Šumarska strategija Zeleni ESS Orah Multifunkcionalnost Bioraznolikost Skladištenje vode Zaštita od poplava Klimatske promjene Amandman Prirodna staništa Sedmi akcijski program za


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.