Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje
  • 14.03.2015. 17:55

Do kraja godine i šume na istoku bez mina

Podsjetio je kako je 1997. godine pod minama bilo 243.000 hektara šuma dok je danas minsko-sumnjivo nešto više od 38.000 hektara šumskih površina na kojima se nalazi nedostupno drvne zalihe od oko 2,2 milijuna kubika.

  • 200
  • 26
  • 0

"Nakon što su prošle godine na krajnjem istoku Hrvatske, mine uklonjene s poljoprivrednih površina, na red su došle i minsko-sumnjive šumske površine, a kada i taj posao bude okončan, a rok je simboličan, 18. studeni ove godine, cijela Vukovarsko-srijemska županija biti će bez mina", rečeno je na predstavljanju projekta početka radova na razminiranju šumskih površina na području grada Vinkovaca te općina Stari Jankovci i Tordinci u što će se utrošiti 80 milijuna kuna od kojih je 60 milijuna iz državnog proračuna, dok su 20 milijuna kuna sredstva Hrvatskih šuma.

Riječ je o četiri projekta ukupne površine 10 km2 minsko-sumnjive površine od kojih je projekt razminiranja šume na Vrapčani nedaleko Vinkovaca sa pet km2površine ujedno najveći projekt Hrvatskog centra za razminiranje (HCR)-a od osnivanja.

Ulaganja Hrvatskih šuma veća od 420 milijuna kuna

Prema riječima člana Uprave Hrvatskih šuma Ivana Ištoka, Hrvatske šume su od 2002. godine u razminiranje minsko-sumnjihih šumskih površina uložile više od 420 milijuna kuna, a ove godine za tu će namjenu izdvojiti 25 milijuna kuna. Podsjetio je kako je 1997. godine pod minama bilo 243.000 hektara šuma dok je danas minsko-sumnjivo nešto više od 38.000 hektara šumskih površina na kojima se nalaze nedostupne drvne zalihe od oko 2,2 milijuna kubika.

"Dva su razloga zašto se razminiranje šuma provodilo ipak sporije od potrebnoga. Prvo, to je skup i po život opasan posao, pa tako i proces razminiranja ukupno prostora RH teče sporo zbog ograničenih sredstava kojima Vlada i gospodarstvo raspolažu. Drugo, prednost u razminiranju su imala urbana područja, okućnice,objekti infrastrukture i poljoprvredne površine dok su šume uvijek bile na začelju liste prioriteta u proteklom razdoblju razminirale su se koliko je sama tvrtka Hrvatske šume mogla izdvojiti za to", naveo je Ištok.

Razminiranje poljoprivrednih površina iz Programa ruralnog razvoja

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić najavio je kako bi kroz naredne dvije godine u Hrvatskoj trebale biti razminirane sve poljoprivredne površine. "Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u suradnji s HCR-om, Uredom za razminiranje i devet minski zagađenih županija će u 2015. godini izvršavati aktivnosti vezane uz pripremu i provedbu projekata koji se planiraju financirati sredstvima namjenjenima za ostvarivanje ciljeva unutar Programa ruralnog razvoja. Konkretno se radi o 30 km2 poljoprivrednih površina koje će se razminirati s oko 30 milijuna eura bespovratnih sredstava Programa ruralnog razvoja.

U narednoj godini iz istoga izvora s oko 20 milijuna eura razminirat ćemo dodatnih 20 km2 poljoprivrednih površina s čime će se stvoriti preduvjet za otklanjanje minske opasnosti s svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj", kazao je Vasić. Po podacima HCR-a, u Hrvatskoj je još minsko-sumnjivo 527 km2 površine koja se prostire na području 10 županija te 78 gradova i općina. Na tom se području nalazi oko 61.000 minsko-eksplozivnih naprava. Od posljedica mina u Hrvatskoj je do sada stradalo 1.979 osoba od kojih 511 smrtno. U Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježana su 234 stradavanja u kojima su 63 osobe smrtno stradale.


Tagovi

Razminiranje Mine Šume Poljoprivredne površine Poljoprivreda Program ruralnog razvoja Ulaganja Stradavanja Razvoj Zoran Vasić Gradovi Općine Vinkovci Vrapčana


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.