Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opada u jesen
  • 01.10.2023. 10:30

Divlji kesten - lijep i koristan, sada uzmite sjemenke

Sjeme divljeg kestena se sakuplja u jesen kada opada sa stabla. Sazrijevaju tijekom rujna i listopada.

Foto: Depositphotos/jaceksphotos
  • 8.064
  • 466
  • 0

Divlji kesten, Aesculus hippocastanum L., je visoko listopadno stablo koje raste na vlažnim, humoznim staništima brdovitih krajeva. Sadi se kao ukrasno drveće po parkovima i drvoredima. Dobro podnose sjenu, hladnoću, ali i sušu.

Od njega se kao lijek koristi sjeme, kora i cvijet. Nipošto ga ne uzimajte oralno jer je otrovno i može dovesti do povraćanja, proljeva, širenja zjenica, a u težim slučajevima i do gubitka svijesti.

Plod opada u jesen

Sjeme divljeg kestena se sakuplja u jesen kada opada s drveta. Sazrijevaju tijekom rujna i listopada. Unutar bodljikave ovojnice ploda najčešće je jedna velika tamnosmeđa (crvenosmeđa) sjemenka glatke površine, čvrsta i kožasta. Ponekad se mogu naći i do tri sjemenke.

U industriji lijekova upotrebljava se samo sjemena jezgra, a ljuska se odbacuje. U jezgri (kotiledonima) ima veća količina škroba 40-60 posto, potom saponina, glikozida, eskulina, gorkih sastojaka, flavonoida (vitamin P), masnog ulja i vitamin B, C i K. U farmaceutskoj industriji iz sjemena se vadi masno ulje i saponin.

U terapiji se korist za liječenje proširenih vena, naročito protiv hemoroida, u obliku ekstrakta i supozitorija. Smatra se da divlji kesten djeluje prije svega prisustvom znatne količine vitamin P, na povećanje otpornosti kapilara i smanjivanje njihove propustljivosti*.

Tinkturu od divljeg kestena možete napraviti sami. Sakupite sjemenke u šumi, potom ih usitnite sjeckanjem i tako pripremljene stavite do polovice tegle ili neke druge staklene posude i prelijte rakijom. Posuda s ovom smjesom se drži na toplom mjestu tri do četiri tjedna. Nakon tog perioda tekućinu filtrirajte i dobit ćete tinkturu kojom možete masirati bolna reumatična područja na tijelu.

Sadnja divljeg kestena

Divlji kesten je korisno i lijepo drvo, te ga treba što više saditi. Može narasti do 35 metara visine, a promjer stabla je do 2 metra. Krošnja je gusta i široko razgranata kao i korijen.

Sjemenka klija za oko mjesec dana i sadi se u proljeće (ako želite da brzo nikne), ali i u jesen se može posaditi kao sadnica koja se pokriva malčem ili drugim pokrivačem kako ne bi došlo do smrzavanja tijekom zime. No, treba znati da može preživjeti i velike minuse pod snijegom.

Mlade biljke, proklijale iz plodova mogu se naći i uz sama stabla. Kao takve moguće ih je presaditi na drugo mjesto, ali je važno oprezno ih iščupati s cijelim korijenom. Takva sadnica se prenosi u rupu nekoliko centimetara dublju od korijena, a potom se zatrpava rahlom zemljom.

*Farmakognozija, Beograd, 1980


Tagovi

Divlji kesten Sadnja divljeg kesetna Sjeme kestena Sadnice kestena Ljekovitost divljeg kestena Tinktura


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.