Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko šumarstvo
  • 21.03.2016. 09:30

Akcijski planovi za šume: drvna zaliha raste!

Višegodišnji plan implementacije EU strategije za šumarstvo!

Foto: bigstockphoto.com
  • 338
  • 15
  • 0

Šume i šumarstvo jedna su od najvažnijih gospodarskih grana unutar Europske Unije. Prekrivaju oko 40% ukupne površine EU, a unazad 50 godina njihova površina polako se povećava.

Zahvaljujući pošumljavanju i prirodnoj sukcesiji, šumska područja EU tijekom proteklih desetljeća povećavala su se za 0,4% godišnje.

Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan smatra kako je šumarstvo jedan od najvažnijih sektora koji ruralne krajeve drži vitalnim i održivim.

Što efikasnije primijeniti sredstva ruralnog razvoja

"Sa tri milijuna zaposlenih unutar EU, vjerujem kako je šumarstvo ključan faktor tranzicije gospodarstva prema nisko-ugljičnoj ekonomiji. To je dovoljan razlog da svi zajedno ovaj sektor održavamo otpornim za sve nove izazove s kojima se konstantno suočava te da šume i dalje ravnomjerno ispunjavaju svoje tri funkcije, ekonomsku, socijalnu i zaštitnu, bez narušavanja te ravnoteže u korist bilo koje od njih.

Iako programi ruralnog razvoja 2014-2020 nisu finalizirani u svim zemljama članicama, procjenjujemo kako, uzimajući u obzir svih 118 programa ruralnog razvoja, dolazimo do približnog iznosa od 7,2 bilijuna eura javnih investicija namijenjenih šumarskom sektoru. Višegodišnjim planom za šumarstvo procijenit će se kako ovim mjerama postići dodanu vrijednost te na koji način ih što efikasnije primijeniti", rekao je u svome govoru povjerenik Phill Hogan.

Drvna zaliha se povećava

Šume i šumarstvo jedna su od najvažnijih gospodarskih grana unutar Europske Unije. Prekrivaju oko 40% ukupne površine EU, a unazad 50 godina njihova površina polako se povećava. Zahvaljujući pošumljavanju i prirodnoj sukcesiji, šumska područja EU tijekom proteklih desetljeća povećavala su se za 0,4% godišnje. Međutim, u svijetu se šumska područja i dalje smanjuju. U EU se trenutačno siječe samo 60-70% godišnjeg prirasta, pa se stoga drvna zaliha povećava.

Energetika i biomasa kao izvor energije

Iako su dobrobiti koje imamo od šuma uvelike poznati i prepoznati, posebno kroz novu šumarsku strategiju donesenu 2013. godine, prijetnje s kojima se suočava održivo šumarstvo sve su veće. Prvenstveno radi sve veće potražnje drvne mase, bilo u industriji bilo u sve brže rastućoj grani energetike, pridobivanjem biomase kao alternativnog izvora energije.

Istovremeno šumski ekosustavi izloženi su brojnim prijetnjama koje su dodatno pojačane klimatskim promjenama, sve ekstremnijim vremenskim prilikama, poplavama, požarima, sušama te novim bolestima i nametnicima.

Zaštita za tlo i bioraznolikost

Kako bi se zemlje članice što bolje nosile sa svim nabrojanim prijetnjama, načinjena je konkretna lista akcijskih planova kako bi se osigurao jedinstven i zajednički pristup različitim politikama i zakonskim regulativama koje se odnose na šumarski sektor unutar svake pojedine zemlje.

Kroz akcijske planove također se navode moguće inicijative i radnje za poboljšanje temeljenih funkcija šumskih ekosistema kao što su zaštita tla od erozije, poplava, klimatskih promjena, smanjenje količina ugljičnog dioksida, stanište brojnim biljkama i životinjama, izvor genetske raznolikosti te mjesto odmaranja i rekreacije.

Strategija je sastavljena kao odgovor na nove zahtjeve koji su stavljeni pred šumarstvo. Znatne društvene i političke promjene tijekom proteklih 15 godina utjecale su na način na koji društvo EU gleda na šume i šumarstvo. U njoj se naglašava kako šume nisu važne samo i isključivo za ruralni razvoj, već i za cjelokupni okoliš s posebnim naglaskom na bioraznolikost, zatim drvnu industriju, bioenergiju te naravno njen značaj u borbi protiv klimatskih promjena.

Velika sredstva za šume

Izražavajući potrebu za holističkim pristupom u Strategiji se naglašava utjecaj ostalih zakonodavnih mjera na šume i šumarstvo te razvoj koji često izlazi iz uskih okvira šume. Prvenstveno se prepoznaje multifunkcionalnost šuma, odnosno dobrobiti koje šuma donosi u ekonomskom, socijalnom i zaštitnom smislu.

Na razini Europske Unije, šume i šumarski sektor dobivaju znatna sredstva. Šumarske mjere prema Regulativi o ruralnom razvoju čine financijsku kralježnicu za provedbu strategije pružajući oko 90% ukupnih EU fondova usmjerenih na šumarstvo. S tolikim izdvajanjima, šume i sektor šuma EU trebali bi se pozicionirati na način koji osigurava njihov doprinos ciljevima Unije.

Tekst: Irena Devčić, Foto: bigstockphoto.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Phil Hogan Europsko šumarstvo Program ruralnog razvoja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]