Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarska zabava
  • 15.02.2018. 09:00

49. šumarska zabava u Bjelovaru

Ove godine Hrvatsko šumarsko društvo obilježava 253 godine organizirane šumarske struke i 172 godine društva, a bjelovarski je ogranak održao i 49. šumarsku zabavu.

  • 492
  • 30
  • 0

U Bjelovaru je održana 49. šumarska zabava, jedna od najdugovječnijih fešta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koju organizira Hrvatsko šumarsko društvo, ogranak u Bjelovaru. Iako je to godišnje okupljanje jedne uže interesne skupine u gradu, malo je Bjelovarčana i građana okolnih mjesta kojima  nisu poznate čari šumarske zabave, odnosno malo je onih koji se ne bi rado pojavili kao gosti. Zahvaljujući šumarima i njihovoj dobroj organizaciji redovito se na ovoj fešti pojavljuju svi viđeniji bjelovarski parovi. 

Šumarska zabava ne samo da je vesela i opuštena, nego svi koji su imali sreće kupiti ulaznicu sudjeluju u izvlačenju tombole. I to ne bilo-kakve tombole. Prije svega svaka ulaznica nešto dobiva, a među tombolama se nalaze predmeti koji su vrijedni više tisuća kuna, poput motorne pile, nekoliko tv-aparata, mobitela, namještaj, palete ogrjevnog drveta, turistička putovanja, kozmetički tretmani i mnogo toga drugoga što je doniralo Udruzi šumara pedesetak sponzora i poslovnih partnera. A tko će što dobiti na tomboli odlučuje kompjutorski program. Sasvim je razumljivo da su ulaznice po cijeni od 200 kuna rasprodane nekoliko mjeseci ranije i da je potraga za ulaznicom više. Gotovo se može smatrati srećom kada se netko razboli i ulaznice se dokopaju oni s liste čekanja. Ove godine, 10. veljače okupilo se na šumarskoj zabavi u bjelovarskom hotelu "Central" ukupno 260 gostiju. Svake godine je to sve veći broj i pitanje je koliko je moguće taj trend dalje nastaviti.

"Mi smo šumari poznati po druženjima uz dobru hranu i kapljicu pa stoga nije neobično da se ova zabava toliko dugo održala i toliko vlada zanimanje. Nadamo se da ćemo mladim generacijama šumara prenijeti taj duh druženja. Ove godine Hrvatsko šumarsko društvo obilježava 253 godine organizirane šumarske struke i 172 godine Hrvatskog šumarskog društva. Zahvaljujući takvoj tradiciji šumarstva naše su šume preko 95 posto prirodne strukture što je u svjetskim okvirima velika rijetkost", rekla je u svom obraćanju šumarima i gostima Martina Pavičić, predsjednica bjelovarskog šumarskog društva i podsjetila na pjesmu "Molitva šume" Khalila Gibrana: "Čovječe! Kad pored mene prođeš, nemoj podići ruku ni na jedno stablo, ni na jedan grm. Nemoj me nepromišljeno ozlijediti..."

I na kraju valja dodati da sigurno nije sve u tomboli. I gastro užitak je za pamćenje obzirom na delicije koje su se našle na stolu u prvoj i drugoj večeri. Spomenimo ragu juhu od fazana, pašticadu od veprovine u umaku, jelen na lovački sa suhim šljivama, sunčani ražnjići, pekarski krumpir, rolada od kruha, a na kraju i gulaš od divljači. 

Foto: Tugomir Pemper
 


Tagovi

Šumarska zabava Bjelovar Hrvatsko šumarsko društvo


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]