Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potkivanje
  • 11.01.2022. 09:00

Zvonimir Jurković jedan je od rijetkih potkivača konja

Jedan od načina pravodobne prevencije bolesti kopita je potkivanje, a kako izgleda taj proces i kako se obavlja Poljoprivrednoj je televiziji otkrio Zvonimir Jurković.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.113
  • 50
  • 0

Sastavni dio brige o konjima, uz četkanje, je i održavanje kopita, a samim time i potkivanje koje je jedan od načina pravodobne prevencije bolesti kopita.

Jedan od rijetkih potkivača je Zvonimir Jurković koji je uz konje još od malih nogu. "Ovime sam se počeo baviti još u osnovnoj školi. Išao sam pomagati kovaču koji je radio u Kutjevu, a od tada sam nastavio s tim poslom", ispričao je za Poljoprivrednu televiziju upozorivši da je to zanimanje izumire.

Opisao je i proces ovoga posla, a prije svega kaže kopita se moraju orezati, očistiti i poravnati. "Treba paziti da potkova dobro i ravno legne zatim se pribije s čavlima, dotegne da ne klapa", napominje Jurković. Kako kaže, prilikom njihovog zabijanja treba paziti da se ne ubode konj i ne pusti krv.

Nije to jednostavan posao, naglasio je ovaj potkivač, rekavši da on to radi na hladno, no postoji postupak kada se potkova zagrijava što je puno bolje. Međutim, to je moguće samo kada bi svi sa svojim konjima dolazili na jedno mjesto na kojem bi se taj posao obavljao.

Budući da se potkivanje sastoji od više faza rada potrebno je imati i nekoliko vrsta različitih alata. "Koristimo nož za čišćenje, kliješta za orezivanje, nož za dubljenje, rašpu kojom obrađujemo, čekić, čavle, rašpu s kojom dotežemo te čavle", nabraja Jurković koji ima potkove u različnim veličinama. I to od dvojke do osmice sa šest do deset rupa za čavle.

"Ako je potkova dobra i kvalitetno napravljena mogu se navariti grifovi i štulne", istaknuo je rekavši da se sada stavljaju vidije koje su dugotrajnije. Jedna potkova, dodaje, može trajati godinu dana.

Međutim, preporučuje ih se mijenjanje svaka tri mjeseca. A konje je na ovaj postupak najbolje privikavati od malih nogu.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Potkivanje Konji Zvonimir Jurković Potkove Potkivač Konjogojstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]