Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova matičnog stada
  • 30.03.2015. 17:45

Županija kupuje suprasne krmače nazimice

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je u proračunu 400.000 kuna kojima će kupiti suprasne krmače nazimice s ciljem obnove matičnog svinjogojskog stada na području sela županjske Posavine, stradalih u svibnju prošle godine u poplavi.

  • 2.978
  • 234
  • 0

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je u proračunu 400.000 kuna kojima će kupiti suprasne krmače nazimice s ciljem obnove matičnog svinjogojskog stada na području sela županjske Posavine, stradalih u svibnju prošle godine u poplavi.

Obnova matičnog stada provodit će se tako u Drenovcima, Đurićima, Gunji, Posavskim Podgajcima, Račinovcima, Rajevu Selu, Soljanima, Strošincima i Vrbanji na način dodjele zainteresiranim svinjogojcima najmanje 10 suprasnih umatičenih nazimica iz nacionalnoga uzgoja.

Pomoć stradalom području županjske Posavine

"Mjera 5.2. Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020. pružila je mogućnost obeštećenja za trajno izgubljeno osnovno stado u svinjogojstvu. Tako su svi koji su imali štete na umatičenim svinjama mogli kandidirati na ovu mjeru, a kako su rezultati natječaja i sama realizacija još uvijek nezavršeni, smatrali smo svojom obvezom predložiti konkretne mjere gospodarskih programa revitalizacije svinjogojske proizvodnje", pojašnjava razloge zbog kojih je županija odlučila intervenirati te pokušati pomoći stradalim svinjogojcima, vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Navodi kako je riječ o vrlo jednostavnom principu čije funkcioniranje je zamišljeno na način da svi oni svinjogojci koji prime krmače, nakon što se krmače oprase, imaju obvezu uzgojiti isti broj novih krmača te ih proslijediti drugim uzgajivačima i lanac se tako širi dalje dok se se dosegne željeni broj komada svinja.

Revitalizacija svinjogoske proizvodnje

"Svinjogojstvo je u ovim krajevima strašno stradalo u poplavi. To što je ostalo, nije za kvalitetniji uzgoj", napominje Matić dodajući kako je županija već naručila krmače nazimice te će njihova podjela zainteresiranim vlasnicima OPG-ova započeti za petnaestak dana.

Prema njegovim riječima, svinje će biti kupljene s malih svinjogojskih farmi s područja Požege, Koprivnice, Vrbovca, Križevaca, Bjelovara i Donjeg Miholjca. Svi oni koji iskažu zainteresiranost za suprasne krmače nazimice moraju biti u sustavu OPG-a, imati zgrade, podvrgnuti se nadzoru HPA, biti članovi udruge, moraju i potpisati mjenicu te poštivati uzgojni program.

8.800 OPG-a želi se baviti svinjogojstvom

"Situacija je na terenu jako loša. Barem u tisuću obitelji s poplavljenih područja nedostaje to što je bilo. Problemi u svinjogojstvu su ovdje prisutni još od prije poplave, a prošlogodišnja poplava samo je stanje dokrajčila", kaže Matić dodajući kako je na području Vukovarsko-srijemske županije više od 8.800 domaćinstava zainteresirano za svinjogojstvo i raspolaže određenom infrastrukturom.

Prema podacima Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije, tijekom svibanjske poplave s poplavljenih područja izmješteno je oko 1.500 svinja. "Znamo pouzdano da više od 50% umatičenih krmača koje su bile kod naših članova na području Gunje nije spašeno te je ova mjera više nego dobrodošla", kaže predsjednik te udruge Dobromir Čović ocjenivši kako je trenutačno najveći problem vukovarsko-srijemskih svinjogojaca što su proizvođači živih svinja, a trebali bi ići korak naprijed te se više usmjeriti prema prodaji svinjskih polovica, koje su dohodovno isplativije. "Pokušavamo u tom smjeru djelovati, pa ćemo vidjeti kamo ćemo stići", zaključuje Čović.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinje Svinjogojstvo Program Rurlani razvoj Andrija Matić Vukovarsko-srijemska županija Dobromir Čović Svinjogojci Farme OPG Krmače Nazimice Domaćinstva HPA Andrija Matić Suprasne nazimice Mjera 5 Svinjske polovice


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.