Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjetina
  • 21.02.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Zdravčević: Država treba otkupiti viškove svinjskog mesa

Bila bi idealna situacija da sav višak koji svinjogojci imaju država otkupi i uzme u robne zalihe, kaže tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Stanko Zdravčević.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 319
  • 473
  • 0

I prije pandemije koronavirusa domaća je svinjogojska proizvodnja zapela u ozbiljne probleme koji su nakon godinu dana krize još izraženiji. Slobodno tržište Europske unije u ovom slučaju nikako ne ide na ruku hrvatskim uzgajivačima jer meso stiže u ogromnim količinama iz drugih zemalja i po znatno nižoj cijeni, a domaći viškovi se skupljaju. 

"Kod njih nema čekanja. Druge zemlje brzo rješavaju taj višak tako što izvoze u zemlje u koje je to moguće poput Hrvatske. Svi trgovački lanci, nažalost su strani i idu na cijenu koja im odgovara“, kaže za Osječku televiziju tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Stanko Zdravčević.

Viškovi se gomilaju

Nadalje, ističe, na smanjenu potrošnju mesa utjecale su i mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata. Također, veći dio ljudi je kod kuće i manje troši.

Pojava afričke svinjske kuge dodatno je zakomplicira plasman ove namirnice iz EU, a najveći europski izvoznik Njemačka nakon što je potvrdila slučajeve zaraze dobila je "odbijenice" iz azijskih zemalja. Kod nje kao i kod drugih velikih proizvođača poput Nizozemske viškovi se također gomilaju.

Razoran potres na Banovini i sve njegove gospodarske posljedice još više su razotkrile probleme domaćeg agrara, a Zdravčević za to ima rješenje. 

"Bila bi idealna situacija da sav višak koji svinjogojci imaju država otkupi i uzme u robne zalihe jer se pokazalo sada da ih baš i nema. Tamo silno treba hrane, a tako će biti još dugo“, naglašava te dodaje kako se treba pripremiti i za turističku sezonu za koju se nada da će biti bolja nego prošlogodišnja. 

Podsjećamo, prema prognozi Europske komisije, za ovu se godinu očekuje za samo jedan posto niža proizvodnja svinjetine. To znači i da će cijene ostati niske zbog količine mesa koje bi moglo ostati "zarobljeno" na tržištu EU, a nema puno nade ni za povećanje vanjske trgovine.

Više o temi pogledajte u videu:


Tagovi

Svinjsko meso Viškovi Koronavirus Uvoz Niske cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P