Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 17.01.2017. 09:00

Završena eutanazija peradi na 16 gospodarstava

Eutanazija peradi izvršena je na 16 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Sop Bukevski.

Foto: pixabay.com
  • 1.893
  • 204
  • 0

Završena je eutanazija peradi na farmi "Valionica Radina" u mjestu Sop Bukevski, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 - visoko patogeni soj. Taj je virus smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

Eutanazija peradi izvršena je i na drugih 15 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Sop Bukevski. Ukupno je eutanazirano 1.809 kljunova peradi, a neškodljivo je uklonjeno 21.003 jaja.

Kada završi obrada rezultata ove akcije u kojoj je sudjelovalo 40 veterinara i tehničara iz veterinarskih organizacija i 19 inspektora, znat ćemo konkretni iznos štete. Vlasnicima peradi šteta će biti plaćena, pravično i vrlo brzo.

Ugroženo područje u radijusu od 10 km

Na susjednim poljoprivrednim gospodarstvima u tri sela u tijeku je procjena epidemiološke situacije (uzeti su brisevi peradi za analizu), ali životinje ne pokazuju znakove bolesti. Radi mjera predostrožnosti proglasili su ugroženo područje u radijusu od 10 km. U to vrijeme perad neće biti otpremana ni dopremana na to područje.

Ministar Tolušić pozvao je posjednike peradi u cijeloj zemlji, a posebno male komercijalne farme, na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera radi sprječavanja unosa uzročnika infekcije. U slučaju sumnje na bolest odmah moraju obavijestiti veterinare.

"Donio sam naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, jer moramo biti vrlo oprezni obzirom da je virus ptičje gripe uzeo maha u Europi", izjavio je ministar Tolušić te dodao "zahvaljujem se svim posjednicima peradi na suradnji i ukazanom povjerenju, svim veterinarima koji su proveli akciju i policajcima koji su nam osigurali nesmetani rad."

Foto: pixabay.com


Tagovi

Ptičja gripa Eutanazija Veterinari Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zalazak sunca u Sikirevcima! #RuralFoto #Životinje