Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov brojlera
  • 16.05.2019. 07:30

Zašto pilići padaju s nogu?

Tov pilića (brojlera), posebice u razdoblju intenzivnog porasta, može biti problematičan jer im se krive kosti i ne mogu stajati na nogama. Prinuđeni su ležeći uzimati hranu, ali im se zbog pasivnosti umanjuje prirast i kvalitet mesa. Glavni uzrok "padanja s nogu" nedostatak je kompleksa vitamina B u hranidbi.

Foto: Julijana El Omari
  • 9.512
  • 228
  • 0

Osim većih robnih uzgajivača pilića koji ovaj posao obavljaju tijekom čitave godine, u proljetnim mjesecima poljoprivredna gospodarstva uzgajaju manja jata pilića za vlastite potrebe. Oni u početku tova piliće hrane kupovnim tvorničkim koncentratima, a kasnije prelaze na obroke koje pripremaju po vlastitim recepturama. Ako u njima nema dovoljno vitamina B kompleksa, zdravstveno stanje brojlera se pogoršava.

Posljedice su krive kosti i živčane smetnje

Vitamini su vrlo bitni u hranidbi životinja. Kada se iscrpe rezerve vitamina B iz organizma, zbog smanjene otpornosti, evidentna su razna oboljenja, a najčešće je takozvano "padanje s nogu“. "Karakteristično je za tovne pasmine uzrasta tri do pet tjedana, kada počinje nagli prirast. Čest je i kanibalizam, odnosno, međusobno kljucanje pilića“, objašnjava doktor veterinarske medicine, Petar Pavković.

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja? 

Zbog nedostatka ovih vitamina, nastaju poremećaji u prometu hranjivih tvari pa su primjetne smetnje i u živčanom sustavu, točnije drhtanje, grčevi ili iznemoglost. Životinja pri hodu tetura, odnosno, više puta pada i ustaje.

U kojoj hrani ima vitamina iz grupe B?

Vitamina iz grupe B najviše ima u žitaricama i zelenoj hrani. Koncentrati koji se koriste za hranidbu peradi, možda ponekad sadrže manje vitamina nego što bi trebalo, ali uglavnom ne treba sumnjati u kvalitetu koncentrata koji je provjeren u laboratoriju.

Što je najvažnije za pravilan tov pilića?

Najčešće griješe uzgajivači peradi koji, zbog uštede, tvornički koncentrat previše "razblažuju“ kukuruznom prekrupom i tako smanjuju neophodan postotak vitamina.

Ima li lijeka za padanje i iznemoglost pilića?

Lijeka ima, ali je najvažnija preventiva. Za preventivu se upotrebljavaju razni vitaminski dodaci pri spravljanju hrane. "U obroke se može dodavati i svježi pivski kvasac u malim količinama, primjerice od jednog do tri grama dnevno po životinji ili suhi kvasac, ubačen u vodu za piće, s tim što se prethodno u njoj dobro otopi. Kao lijek može pomoći "aneurin“ otopina, inače namijenjena za davanje putem injekcija. Stavlja se u vodu za piće, kao ampula od deset mililitara na dvije litre vode“, ističe Pavković.


Tagovi

Tov pilića Uzgoj brojlera Vitamini B kompleks Hranidba peradi


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]