Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere ruralnog razvoja 2014.
  • 30.11.2013. 08:41

Zašto očuvati izvorne pasmine domaćih životinja?

Program ruralnog razvoja sadržava listu izvornih i zaštićenih pasmina koje su u opasnosti da budu izgubljene za poljoprivredu. Što su to uopće izvorne pasmine domaćih životinja?

Foto: barkun.hr
  • 1.920
  • 176
  • 0

Hrvatski poljoprivrednik se pita kada će krenuti prvi natječaji za povlačenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Natječaja još nema jer MPS još nije objavio konkretne procedure Programa za ruralni razvoj. Dostupne su samo smjernice za podmjere, pa tako i osnovne informacije o Podmjeri Izvorne i zaštićene pasmine životinja koja ima za svrhu očuvanje istih.

Dosad su već postojala izravna regionalna plaćanja za držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Tako su u 2013. godini provedena plaćanja koja se obavljaju po površini ili grlu stoke i za čiju provedbu se koristi integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS). Obvezno razdoblje (razdoblje držanja prijavljenih grla) za korisnike IAKS mjera ruralnog razvoja u 2013. godini propisano je na najmanje dvije, a najviše pet godina, ovisno o trenutku prelaska na financiranje prema Programu ruralnog razvoja. Hrvatska će i dalje provoditi poticanje držanja izvornih i zaštićenih pasmina, no od sljedećeg natječaja koji se očekuje tek na jesen, ove će se mjere financirati i europskim sredstvima. Već se sada zna da će se pojedini kriteriji mijenjati.

Provedba ove mjere za cilj ima povećati broj svih vrsta i pasmina izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i smanjiti rizik od njihovog izumiranja, a također pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti.

Što su to izvorne pasmine domaćih životinja?

Naše izvorne pasmine odraz su naše tradicije i našeg podneblja. A, prema Zakonu o stočarstvu:

"Izvorne pasmine jesu pasmine domaćih životinja stvorene na području Republike Hrvatske"

"Izvorne i zaštićene pasmine i sojevi domaćih životinja nastalih na teritoriju Republike Hrvatske predstavljaju dio nacionalne biološke baštine"

A zašto ih očuvati?

Očuvanje, uzgoj i promocija izvornih pasmina domaćih životinja može pomoći stvaranju dodane vrijednosti u stočarskoj proizvodnji nekog kraja, a samim time i oživljavanju dijela ruralnih područja. Posjetitelje i potrošače, lakše je privući na gospodarstva na kojima se uzgajaju rjeđe viđene domaće životinje. Također, posjetitelj će s poštovanjem gledati na domaćina koji se hvali izvornom, a ne uvezenom vrstom. Dodatno, izvorne vrste domaćih životinja nerijetko su otpornije, robusnije i prilagođenije opstanku u našem klimatu tj. ekstenzivnom držanju. Pogodne su za korištenje i održavanje pašnjačkih površina, sprječavanje devastacije i sukcesije staništa, uključivanje u programe ekološke proizvodnje i razvijanje prepoznatljivih tradicionalnih robnih marki. Sastavni su dio ekosustava o kojem ovise brojne druge biljne i životinjske vrste.

Koje su to pasmine domaćih životinja?

Goveda Istarsko govedo
Slavonsko-srijemski podolac
Buša
Konji Hrvatski posavac
Hrvatski hladnokrvnjak
Međimurski konj
Magarci Istarski magarac
Primorsko-dinarski magarac
Sjeverno.jadranski magarac
Ovce Cigaja
Creska ovca
Dalmatinska pramenka
Dubrovačka ruda
Istarska ovca
Krčka ovca
Lička pramenka
Paška ovca
Rapska ovca
Koze Hrvatska šarena koza
Hrvatska bijela koza
Istarska koza
Svinje Crna slavonska
Turopoljska
Perad Zagorski puran
Kokoš hrvatica

Program ruralnog razvoja sadržava listu izvornih i zaštićenih pasmina koje su u opasnosti da budu izgubljene za poljoprivredu te broj rasplodnih ženskih grla. Izvorne i zaštićene pasmine uzgojene u zemlji registrirane su pri HPA koja procjenjuje ugroženost na nacionalnoj razini i nadopunjuje listu.

Što će biti obaveze korisnika ove podmjere?

  • držati minimalni obvezni broj ZIP pasmina izražen u uvjetnim grlima tijekom petogodišnjeg razdoblja (različito od dosadašnjih mjera),
  • u slučaju uginuća ZIP životinja zbog bolesti potrebno je nadomjestiti životinje u roku do 60 dana od dana uginuća,
  • u slučaju prodaje ili isključenja ZIP životinja obvezno je nadomjestiti u roku do 30 dana jednaki broj uvjetnih grla koji je prijavljen,
  • ZIP životinje mogu biti zamijenjene drugim pasminama iste vrste,
  • isključenje ZIP životinja, korisnik je dužan obavijestiti pismeno agenciju za plaćanje i uz dostavu prateće dokumentacije u roku od deset radnih dana od dana smrti životinje,
  • zamijenjena ZIP životinja prijavljuje se agenciju za plaćanje u roku do deset radnih dana nakon zamjene

Minimalni broj UG po PG kao uvjet za potporu iznosi 1 UG dok broj UG/ha PG mora biti u rasponu od 0,2-1,0. Plaćanja za ovu podmjeru se odobravaju godišnje po uvjetnom grlu. Visina potpore u €/ha po UG izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja znat će se kada MPS objavi Plan ruralnog razvoja.

Ušli smo u Europu. Da bi opstali kao kultura, promovirati ćemo svoj jezik, umjetnost i ostalo kulturno nasljeđe. Izvorne pasmine domaćih životinja, nisu ništa drugo nego naše kulturno nasljeđe koje trebamo sačuvati za buduće naraštaje.

Također, proizvođači koji budu bili u mogućnosti uzgajati naše izvorne pasmine, lakše će postići tako željenu prepoznatljivost na ovom rastućem tržištu. Kobasa od crne slavonske svinje, božićna pečenka od zagorske purice ili sušena istarska kozletina, samo su neki od proizvoda kojima bi proizvođač mogao zadobiti dodatnu pažnju turista i svakodnevnih potrošača te stvoriti dodanu vrijednost na svoj proizvod.

Foto: barkun.hr


Tagovi

Domaće životinje Strukturni fondovi Izvorne pasmine Zaštićene pasmine Fond za ruralni razvoj Naslijeđe IAKS


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]