Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Cingulin
  • 07.12.2018. 12:00

Zagorski purani s OPG-a Cingulin: od malog uzgoja za vlastite potrebe do prvih kupaca

Snježana i Dragutin Cingulin više od 20 godina bave se uzgojem zagorskog purana, zaštićene peradi pasmina. Na žalost, ni ovaj sektor ne ide bez problema, najveći je tržište.

Foto: OPG Cingulin
  • 1.556
  • 66
  • 0

Dragutin i Snježana Cingulin iz Kraljevca na Sutli već se više od dva desetljeća bave uzgojem zagorskog purana, koji pripada skupini zaštićenih pasmina peradi.

"Uzgojem purana bavimo se već više od 20 godina. Sve je krenulo od malog uzgoja za vlastite potrebe, a onda su se pojavili prvi kupci, nakon čega je potražnja za domaćim puricama počela rasti, te smo, u skladu s tim, povećali broj kljunova na našoj farmi. Prije nekoliko godina umatičili smo 23, a danas već imamo 40 matičnih kljunova i još 440 kljunova u uzgoju“, kaže nam Snježana Cingulin, ujedno i predsjednica Udruge uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije

Za uzgoj zagorskog purana potrebno je, kako ističe, više od 8 mjeseci, u prvom redu zato što je riječ o spororastućoj pasmini, ali i stoga što purice na svom imanju uzgajaju po principu slobodnog uzgoja, što znači da gotovo stalno, osim preko noći i za lošeg vremena, borave na otvorenom. 

"Purice su spremne za prodaju kada dostignu težinu 2 do 4 kg, a purani 4 do 6 kg. Rekord u težini još uvijek drži puran težak čak 8 kg, koji služi isključivo za reprodukciju“, kažu Cingulini.

Njihov OPG je i njihova trgovina

"Predsjednica sam Udruge uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije te iz prve ruke mogu potvrditi da se mi uzgajivači, već u samom uzgoju, susrećemo s dosta problema, a jedan od najvećih problema je svakako tržište. Pomoć struke, Ministarstva poljoprivrede, pa i medija, uvelike bi nama uzgajivačima pomogla da konačno domaće purice, uspješno plasiramo i na inozemna tržišta. Za sada, svoje purice i purane prodajemo isključivo na vlastitom OPG-u“, kaže nam Snježana Cingulin. 

"Prošle smo godine investirali oko 35 tisuća kuna vlastitih sredstava, za izgradnju kućica za uzgoj purica i ogradu, a kupili smo i opremu za mini klaonicu vrijednu 60 tisuća kuna. Ove smo godine, na natječaju koji je županije raspisala za povećanje uzgoja zagorskog purana, dobili 40 tisuća kuna (100 kn po novo izvaljenom puriću)“, kažu Cingulini. No, kada je riječ o Programu ruralnog razvoja, smatraju da bi on, mnogo bolje nego što je sada, trebao biti dostupan manjim OPG-ima, a među njima i uzgajivačima izvorno zaštićenih pasmina peradi.

Naime, njihov se OPG nedavno prijavio i prošao na mjeri 3, odnosno tipu operacije 3.1.1. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Nedugo nakon dobre vijesti da im je odobreno 25 tisuća kuna, uslijedio je hladan tuš - novac naposljetku ipak nisu dobili. Nakon što im je odobreno 25.000 kuna potpore za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode Cingulini su predali zahtjev za isplatu prve rate, u iznosu od približno 4 i pol tisuće kuna, no, na njihovo iznenađenje, zahtjev im je odbijen.

U odbijenici se navodi sljedeće: "Temeljem članka 14. Zakona o poljoprivredi (Narodne novine br. 30/15) i sukladno članku 28. Pravilnika o provedbi Mjere 03 "Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode", Podmjere 3.1. "Potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (Narodne novine br. 111/2015, 33/2017) a u vezi s Odlukom o dodjeli sredstava (KLASA:440-12/17-03-01-01/0009, URBROJ:343- 1601/01-17-002), ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donosi Odluku o odbijanju zahtjeva za isplatu.

Odbijen zahtjev za isplatu

Zahtjev za isplatu je odbijen jer, kako se navodi, korisnik nije udovoljio uvjetima propisanim Pravilnikom o provedbi Mjere 03 "Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode", Podmjere 3.1. "Potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete" i Podmjere 3.2. "Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. i Natječajem za provedbu Podmjere 3.1. "Potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete" - provedba tipa operacije 3.1.1. "Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje."

Kao obrazloženje odluke, navodi se kako je OPG Cingulin podnio Zahtjev za isplatu sredstava za 1. ratu u skladu s Odlukom o dodjeli sredstava. Temeljem te Odluke OPG-u je odobrena potpora u iznosu od 25.625,00 HRK na period do 5 godina. Zahtjev za isplatu zaprimljen je u travnju, no sve je palo u vodu jer je, kako se navodi, nakon izvršene administrativne kontrole, zajedno s pratećom dostavljenom dokumentacijom, Agencija za plaćanja utvrdila da predmetni zahtjev ne zadovoljava sve potrebne uvjete za isplatu sredstava propisane Pravilnikom i Natječajem. 

"Korisnik je podnio Zahtjev za isplatu za 1. ratu, a vezano za nastale troškove izdavanja Certifikata/Potvrde o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla za zagorskog purana. Prilogom V. natječaja propisana je obvezna dokumentacija koju korisnik mora priložiti uz zahtjev za isplatu gdje je za navedene troškove obveza korisnika dostaviti Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda. Korisnik nije dostavio traženi dokument te je umjesto tražene potvrde uz Zahtjev za isplatu priložio izjavu tvrtke Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o., ovlaštenog certifikacijskog tijela za oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla u kojoj se navodi da je od 10. srpnja 2017. do 18. prosinca 2017. na OPG Cingulin Dragutin provedena terenska kontrola te da pripadajuća klaonica još nije u funkciji i da se korisnik obvezuje javiti nakon stavljanja klaonice u funkciju. Navedeno je da će se Korisniku izdati Potvrda o sukladnosti nakon pregleda i utvrđivanja sukladnosti svojstava životinja za klanje, faze klanja, te svojstava pakiranja i označavanja gotovog proizvoda. Budući da Korisnik nije dostavio traženu dokumentaciju Zahtjev za isplatu je odbijen“, stoji u Obrazloženju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

"Riječ je o klasičnom traženju dlake u jajetu, jer klaonica, nije niti bila uvjet za dobivanje potpore. S druge strane, certifikat smo platili 4.455 kuna, zadovoljili smo sve tražene uvjete, a iz Biotechnikona su nam rekli da ni u jednom trenutku naš OPG nije bio nesukladan“, kažu Cingulini kojima bi prva rata potpore pokrila troškove certifikata. Nakon što im odobreno nije isplaćeno, ovi uzgajivači zagorskih purana odustali su od daljnjeg certificiranja za koje su svake godine izdvajali gotovo 4.500 kuna.

OPG Cingulin dobitnik je i brojnih priznanja, a posljednje su dobili na 5. Državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Bedekovčini na kojoj je predstavljeno 29 kolekcija pura, 47 kolekcija kokoši i 5 kolekcija gusaka. Dodijeljene su 24 nagrade u osam kategorija, a uzgajivači iz Krapinsko-zagorske županije osvojili su tri prve, dvije druge i tri treće nagrade. Među kolekcijama zagorskog purana u kategoriji svijetlog soja druga je bila Snježana Cingulin iz Kraljevca na Sutli. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Cingulin Zagorski purani Zastićena pasmina peradi Certificiranje


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer