Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagorski puran
  • 14.06.2016. 14:40

Zagorski puran je novi zaštićeni hrvatski proizvod

Zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla dobio je "Zagorski puran"- autohtona pasmina purana iz Zagorja!

Foto: Rajko Polić
  • 2.290
  • 104
  • 0

Europska komisija je odobrila registraciju osam novih naziva proizvoda iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Portugala i Španjolske kao zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI).

Zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla dobio je "Zagorski puran"- autohtona pasmina purana iz Zagorja. "Zagorski puran" je proizvod je koji se dobiva klanjem autohtone hrvatske pasmine zagorski puran starosti od 6 do 8 mjeseci, uzgojenom slobodnom ispašom na otvorenom. Proizvod "Zagorski puran" se na tržište stavlja kao očišćen trup s vratom i iznutricama, ili polovica očišćenog trupa u svježem ili u smrznutom stanju.

Zaštićen je ugled i vrijednost zagorskog purana

"Danas su ovlaštene službe EK potvrdile da je Zagorski puran visokovrijedan proizvod, sa karakteristikama i svojstvima koji ga čine različitim i posebnim od sličnih proizvodima i vezani su u proizvodnji ili uzgoju za određeno područje. Zagorskom puranu zaštićen je ugled, temeljen na tradicionalnom načinu uzgoja, koji podrazumijeva držanje i hranidbu Zagorskog purana na otvorenom u zemljopisno definiranom području Hrvatskog zagorja prema objavljenoj Specifikaciji", govore iz zadruge Puran zagorskih brega.

Zaštiti na EU nivou, prethodila je zaštita na nacionalnom nivou. Specifikaciju za zaštiti na nacionalnom nivou izradili su prof. Damir Kovačić i prof. Zlatko Janječić sa AGR Sveučilišta u Zagrebu. Dokumentacija sa nacionalne zaštite bila je podloga za zaštitu na EU, a prilagodbu i promjene za EU odradio je Kristijan Krsnik. Odgovori na zadnje prigovore komisije EU, poslani su u 12. mjesecu 2015. Za Zagorskog purana postupak zaštite trajao je od 2010. Nositelj zaštite je PZ Puran zagorskih brega.

Odgovornost imaju i jedinice lokalne samouprave

UZ dobivanje ZOZP veliku odgovornost imaju proizvođači Zagorskog purana, koji će svojom proizvodnjom svaki put iznova dokazivati kvalitetu i vrijednost zagorskog purana te time ostvarivati materijalnu korist za svoj uloženi rad i doprinijeti razvoju cjelokupne zajednice. Odgovornost u podršci uzgajivačima također imaju JRS i JLS, na čijim područjima je proizvod zaštićen.

U registar su, osim Zagorskog purana, uvršteni i sljedeći proizvodi:

  • Francuska: "Poulet de l’Ardèche"/"Chapon de l'Ardèche" (ZOZP) - kokoši i kopuni iz slobodnog uzgoja; "Pintade de l’Ardèche" (ZOZP) - biserke uzgojene na otvorenom; "Soumaintrain" (ZOZP) - meki sir; "Sel de Salies-de-Béarn" (ZOZP) - sol
  • Njemačka: "Allgäuer Sennalpkäse" (ZOI) - tvrdi sir
  • Portugal: "Fogaça da Feira" (ZOZP) - slatko pecivo s okusom i aromom limuna i cimeta
  • Španjolska: "Gall del Penedès" (ZOZP) - tradicionalna pasmina kokoši penedesenca.

S ovih osam novih naziva broj zaštićenih proizvoda penje se na ukupno 1.349 (ZOI, ZOZP i zajamčeno tradicionalni specijaliteti). Zaštićenu oznaku nose i vina, aromatizirana vina i jaka alkoholna pića s preko 2090 registriranih naziva.

Foto: Rajko Polić


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Zagorski puran EU zaštita


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer