Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 22.11.2023. 10:30

Vučković: Poštujem prosvjed, ali zahtjevi koji ne pridonose suzbijanju bolesti ne mogu se prihvatiti

Mi u ovom trenutku spašavamo hrvatsko svinjogojstvo, istaknula je ministrica. Poručila je da nastoje uvažiti preporuke Saveza, Komora, one koje legitimno zastupaju veći broj poljoprivrednika, ali prima i pojedinačne.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 2.898
  • 281
  • 1

"Mi moramo poštivati propise. U situaciji kada imamo tešku ekonomsku bolest koja se jako širi, takve uvjete uzgoja i situaciju u okruženju, osim što moramo poštivati sve propise moramo donositi dodatne odluke kako bi suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo", komentirala je jutros ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahtjeve svinjogojaca u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada.

"Mi u ovom trenutku spašavamo hrvatsko svinjogojstvo", istaknula je rekavši da ministarstvo nastoji uvažiti preporuke Saveza, Komora, one koje legitimno zastupaju veći broj poljoprivrednika, ali prima i pojedinačne.

Na vrijeme su reagirali?

Istaknula je kako se zahtjevi koji ne pridonose suzbijanju bolesti ili su suprotni regulativi ne mogu se prihvatiti, a da se sve drugo uvijek ima prilike za popraviti, pa tako i Ministarstvo poljoprivrede.

Dodala je i da su na vrijeme reagirali i da to mogu u svakom trenutku dokazati. 

"Što se tiče tradicijskog uzgoja, Hrvatska ga nastoji očuvati, mi ga kao administracija itekako poštujemo, zato postoji kategorija 4 koja registrira na ispravan način sve one koji žele tradicijski se baviti svinjogojstvom, koji imaju otvoreni uzgoj, koji se između ostalog bave i očuvaju autohtonih izvornih pasmina, ne ograničava se ta djelatnost samo tako što, i takvih je do današnjeg dana gospodarstva oboljelo točno jedno", istaknula je Vučković.

Kenuo prosvjed svinjogojaca

Inače, poljoprivrednici su za danas u 10 sati najavili početak prosvjeda diljem zemlje zbog neslaganja s politikom i mjerama koje se provode u borbi protiv afričke svinjske kuge. Ministrica je kazala kako poštuje prosvjede i da svatko ima pravo na to. 

Prosvjed poljoprivrednika diljem Hrvatske, na graničnim prijelazima, ali i pred Ministarstvom

Lokacije prosvjeda su sljedeće:

Vukovarsko - srijemska županija

  • Granični prijelaz Tovarnik u 10:00 sati
  • GP Županja - Orašje - okupljanje je u 10:00 sati u Retkovcima i planirani dolazak na GP je u 11:00 sati. Na ovoj lokaciji će biti predstavnik prosvjednika Tomislav Pokrovac 

Brodsko - posavska županija

  • GP Slavonski Šamac  u 10:00 sati
  • Nova Gradiška izlaz na autoput u 10:00 sati

Grad Zagreb

  • Ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede u 10:00 sati.

Osječko - baranjska

  • Okupljanje u Potnjanima (cesta za Paljevine) u 10:00 sati.

Tagovi

Prosvjedi Marija Vučković Afrička svinjska kuga Ministarstvo poljoprivrede Spas svinjogojstva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo