Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.03.2009.

Više vode za još više mlijeka

Predstavljen idejni projekt sustava navodnjavanja Bokanjačkog blata i Ražinovca

Foto: Dino Stanin
  • 621
  • 30
  • 0

Predstavnici tvrtke Hidrokonzalt iz Stobreča predstavili su danas projekt idejnoga rješenja sustava navodnjavanja Bokanjačkog blata i Ražinovca.

Vrijedan projekt

Riječ je o projektu navodnjavanja čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijuna kuna, a obuhvaćene su poljoprivredne površine kojima se kroza zakup poljoprivrednoga zemljišta koristi tvrtka Vigens. Kako je istaknula direktorica Vigensa Elvira Sterle, riječ je sustavu navodnjavanja koji je strateški interes Hrvatske i u čijemu se sklopu na više punktova u Hrvatskoj nastoje tehnološke cjeline oplemeniti sustavom navodnjavanja.

Jer, bez toga nije moguća dugoročna i ozbiljna proizvodnja s obzirom na to da su klimatske promjene nešto na što se ne može utjecati.

- Suše koje se javljaju posljednjih nekoliko godina i te kako utječu na količinu hrane koju možemo proizvesti. S obzirom na to da nam o tomu ovisi i proizvodnja mlijeka, pokazali smo interes i sa Zadarskom županijom odlučili postati nositelj takvih projekata - kazala je Elvira Sterle.

Dodala je kako se troškovi dijele između hrvatske države i tvrtke Vigens te da bi za godinu dana mogli doći do cilja, tj. staviti u funkciju površine za navodnjavanje.

Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako je riječ o projektu od velike važnosti za poljoprivredu, odnosno o firmi Vigens, najvećem poljoprivredno-stočarskom subjektu u Zadarskoj županiji te trećoj firmu prema proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj.

Analizirali mogućnosti

Tomislav Oberman iz Hidrokonzalta kaže da su mjesecima analizirali mogućnosti i osiguravanje potrebnih količina vode za sustave navodnjavanja Bokanjca i Ražinovca, ukupne površine od 450 do 500 hektara.

- Zaključili smo da postoji mogućnost osiguravanja potrebne količine vode. Pokažu li analize da je moguće osigurati vodoodrživost akumulacije, bilo bi moguće napraviti akumulaciju kapaciteta između dva i četiri milijuna kubika - kaže Tomislav Oberman.

Autor: Stela Filipi; Foto: Dino Stanin


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sirutka ključna komponenta novog sredstva protiv mamurluka?

Znanstvenici su osmislili sredstvo koje bi moglo biti najbolji lijek za mamurluk. Napravljen je od sirutke, nanočestica zlata i šećera, piše sciencealert.  Eksperimenti n...

Više [+]