Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.03.2009.

Više vode za još više mlijeka

Predstavljen idejni projekt sustava navodnjavanja Bokanjačkog blata i Ražinovca

Foto: Dino Stanin
  • 608
  • 30
  • 0

Predstavnici tvrtke Hidrokonzalt iz Stobreča predstavili su danas projekt idejnoga rješenja sustava navodnjavanja Bokanjačkog blata i Ražinovca.

Vrijedan projekt

Riječ je o projektu navodnjavanja čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijuna kuna, a obuhvaćene su poljoprivredne površine kojima se kroza zakup poljoprivrednoga zemljišta koristi tvrtka Vigens. Kako je istaknula direktorica Vigensa Elvira Sterle, riječ je sustavu navodnjavanja koji je strateški interes Hrvatske i u čijemu se sklopu na više punktova u Hrvatskoj nastoje tehnološke cjeline oplemeniti sustavom navodnjavanja.

Jer, bez toga nije moguća dugoročna i ozbiljna proizvodnja s obzirom na to da su klimatske promjene nešto na što se ne može utjecati.

- Suše koje se javljaju posljednjih nekoliko godina i te kako utječu na količinu hrane koju možemo proizvesti. S obzirom na to da nam o tomu ovisi i proizvodnja mlijeka, pokazali smo interes i sa Zadarskom županijom odlučili postati nositelj takvih projekata - kazala je Elvira Sterle.

Dodala je kako se troškovi dijele između hrvatske države i tvrtke Vigens te da bi za godinu dana mogli doći do cilja, tj. staviti u funkciju površine za navodnjavanje.

Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako je riječ o projektu od velike važnosti za poljoprivredu, odnosno o firmi Vigens, najvećem poljoprivredno-stočarskom subjektu u Zadarskoj županiji te trećoj firmu prema proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj.

Analizirali mogućnosti

Tomislav Oberman iz Hidrokonzalta kaže da su mjesecima analizirali mogućnosti i osiguravanje potrebnih količina vode za sustave navodnjavanja Bokanjca i Ražinovca, ukupne površine od 450 do 500 hektara.

- Zaključili smo da postoji mogućnost osiguravanja potrebne količine vode. Pokažu li analize da je moguće osigurati vodoodrživost akumulacije, bilo bi moguće napraviti akumulaciju kapaciteta između dva i četiri milijuna kubika - kaže Tomislav Oberman.

Autor: Stela Filipi; Foto: Dino Stanin


Izvori

Večernji list