Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne vijesti
  • 26.12.2021. 18:00

Velika ponuda tovljenika i svinjetine - kada očekivati rast cijena?

Iza nas je loša godina za svinjogojce i prerađivače mesa. Velikih će zaliha EU svinjetine biti i u 2022.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 5.639
  • 482
  • 2

Cijene svinja u Europi su nepromijenjene posljednja dva tjedna, a 2021. godina se pokazala iznimno lošom kada je u pitanju ova grana stočarstva. Dok s jedne strane imamo nisku cijenu tovljenika i prasadi, s druge se uzgajivači suočavaju s visokim cijenama stočne hrane. 

Proizvodnja svinjskog mesa u EU je porasla sa 120 posto u 2014. do 135 posto u 2021. godini, navodi poljski Farmer, a to znači da se zbog prevelike proizvodnje velika količina mesa mora prodavati van granica država članica.

Povećan izvoz

Najveći uvoznici su azijske zemlje, među kojima Kina prednjači. Ta je zemlja povećala količine europske svinjetine od 35,6 posto u 2017. do 61,6 posto u 2020., iako je u jesen prošle godine došlo do obustave uvoza mesa iz Njemačke, a zbog afričke svinjske kuge. 

No, ta je bolest zahvatila i Kinu, zbog čega je došlo do smanjenja populacije ovih životinja. Tamošnje se tržište polako oporavlja i sada dolazi do smanjenja potražnje za uvoznom svinjetinom.

U Njemačkoj je zbog pandemije Covid-19 i afričke svinjske kuge smanjena potražnja i ponuda mesa i prerađevina. Broj svinja je ondje trenutno u padu što je omogućilo drugim zemljama da povećaju izvoz. Međutim, unatoč blagdanima, potražnja i cijena su ostale nepromijenjene. U toj zemlji kilogram svinjetine košta 1,23 eura.

Na tržištu Danske, kao velikog proizvođača i izvoznika, također nema izmjena posljednjih mjesec dana.

Velike zalihe u 2022. 

Proizvodnja planirana za blagdansku potrošnju je završena i postoji zabrinutost proizvođača i prerađivača u pogledu zahtjeva tržišta u 2022. godini. EU trenutno ima velike količine ove vrste mesa na zalihama, a zabilježena je i velika ponuda tovljenika pripremljenih za klanje tijekom blagdana.

Pritisak velike ponude živih svinja će popustiti tek krajem siječnja i zbog toga se ne očekuje raniji rast cijena.

Europski svinjogojci i prerađivači se nadaju da će višak apsorbirati kinesko tržište, ali je to još uvijek neizvjesno.


Tagovi

Svinje Svinjetina Svinjsko meso Ponuda Potražnja Cijena Zalihe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.