Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EMA
  • 15.03.2017. 12:00

Veći prinosi i prihod uz sustav hlađenja farmi

Više je vrsta ekonomskih gubitaka u stočarstvu kao posljedica vrućinom uzrokovanog stresa. Gubici u proizvodnji mesa, mlijeka i jaja, povećanoj smrtnosti i smanjenoj stopi reprodukcije, samo su neki od gubitaka. Tvrtka EMA preporuča sustav hlađenja i ovlaživanja farmi koji nudi brojne prednosti!

  • 2.068
  • 91
  • 0

Farme životinja svakako moraju rješavati problem "područja termalne ugode" (Zones of thermal comfort - ZTC). Naime, izvan ovog područja životinje proživljavaju stres i šok pokušavajući održati homeotermiju.

Homeotermija je termoregulacija koja održava stabilnom unutarnju temperaturu tijela, bez obzira na vanjske utjecaje. Često puta je ta temperatura (iako ne nužno) viša od trenutne temperature zraka.

To zahtjeva puno veći utrošak energije tako da preostaje manje energije za proizvodni proces (Bianca, 1976). Životinje mijenjaju svoje ponašanje, pogotovo u procesu prehrane, a evidentne su promjene psihološke i metaboličke funkcije, kao i kvaliteta i kvantiteta u proizvodnji.

Stres i šok za organizam

Izvan granica ZTC-a organizam doživljava hipertermiju ali i hipotermiju, što kao posljedicu izaziva uginuće od hladnoće ili vrućine. Razlika između normalne i smrtonosne tjelesne temperature je u rasponu od 15 do 25°C na hladnoći, a samo 3 do 6°C na vrućini. To pojašnjava zašto hladnoća nije toliki problem kao što je vrućina, te zašto produktivne životinje pokazuju visoku toleranciju na hladnoću, a malu na vrućinu (Bianca 1976, Collier 1982).

Tvrtka EMA preporuča sustav hlađenja i ovlaživanja farmi koji nudi brojne prednosti jer:

  • osigurava učinkovitu kontrolu vlažnosti zraka
  • osigurava učinkovito hlađenje prostora tijekom ljetnih mjeseci
  • velike uštede povećanjem proizvodnje mlijeka, jaja i mesa, te smanjenjem smrtnosti životinja
  • vrlo ekonomičan sustav u upotrebi i fleksibilan
  • iznimno isplativa investicija

Ekonomski gubici povezani sa stresom od vrućine

Više je vrsta ekonomskih gubitaka u stočarstvu kao posljedica vrućinom uzrokovanog stresa. Gubici u proizvodnji mesa, mlijeka i jaja, povećanoj smrtnosti i smanjenoj stopi reprodukcije, samo su neki od gubitaka.

Pokusima je dokazano da uslijed stresa od vrućine krave muzare jedu manje (od 16,5 do 20 kg/dan), piju više vode (od 82 do 86 l/dan) i proizvode manje mlijeka (od 16,5 do 20 l/dan) od krava koje se nalaze u termalno neutralnom prostoru. Razna druga ispitivanja pokazala su da se na temperaturi od 32°C konzumacija krava smanjuje za 60%, a proizvodnja mlijeka za 40%.

Sustav hlađenja na farmi krava

U Tunisu, na jednoj farmi krava muzara, tijekom ljeta se smanjila proizvodnja mlijeka za 21% a povećala se rektalna temperatura krava (bitan faktor za oplodnju) za 0,5°C u usporedbi s hladnijim razdobljem.

U studiji provedenoj u Turskoj na farmi pilića, pokazalo se da je konzumacija hrane pala sa 113,3 g po piliću na 96,5 g po piliću, proizvodnja jaja pala je sa 84,6% na 77,3%, kada je temperatura porasla sa 21,4°C na 27,6°C. Porast temperature sa 20°C na 32°C rezultira smanjenjem čvrstoće ljuske jaja sa 346,5±5,8µ na 326,6±5,4µ i povećanju razbijenih jaja sa 8,7% na 33,3%.

Prema jednoj studiji provedenoj 1992 godine u SAD-u, koke nesilice su u hlađenoj zgradi nesle do 15% više jaja, koja su bila 5-6% veća od jaja iz nehlađenog peradarnika. Brojlerima je prirast bio 5-8% veći uz 6-7% bolju konverziju hrane za istu težinu. Smrtnost je smanjena za skoro 25%.

Rashlađivanje zraka na farmi pilića

Iz svega navedenog očita je velika isplativost postavljanja kvalitetnog sistema hlađenja zraka ljeti, kojim se, uz bolje zdravlje životinja, postižu velike uštede i povećanje prihoda.

Efler farma je izgrađena za higijensku proizvodnju mlijeka i najveća je dosadašnja investicija u tom sektoru u Turskoj. Od rujna 2008. na farmi je 1.858 mliječnih krava koje proizvode 52 tone mlijeka na dan prema EU standardima. Na farmi je postavljen sistem hlađenja zraka Normist sa 12 pumpi ukupnog protoka 276 l/min.

Rainbow je najveći južnoafrički proizvođač pilića. Farma ima najnoviju tehnologiju za oplodnju i podizanje brojlera, te daljnju obradu i distribuciju svježih i smrznutih pilića. Na farmi je postavljen sistem hlađenja zraka Normist, sa 48 pumpi ukupnog protoka od 192 l/min, koje hlade oko 1.700.000 pilića.

Raspršivanje vode pod visokim tlakom

Rashladni uređaji u stajama

Sistem hlađenja i ovlaživanja proizvodi maglu koja se sastoji od vodenih kapljica mikronske veličine, koje nastaju raspršivanjem vode pod visokim tlakom kroz sitni otvor sapnica a koje su izrađene od mesinga ili INOX-a.

Neophodan pritisak (oko 70 bara) postiže se pomoću visokotlačne pumpe. Voda se distribuira prema sapnicama kroz posebne, fleksibilne ili krute (INOX) visokotlačne cijevi. Jednom kada voda dođe do sapnice pomoću visokog pritiska se pretvara u čestice vodene magle veličine 3µ - 5µ.

Prednost hlađenja vodenom maglom je njeno brzo hlapljenje. Kada kapljica vode mikronske veličine dođe u dodir s vrućim zrakom, veoma brzo ishlapljuje apsorbirajući pritom i toplinu, što rezultira hlađenjem zraka. Ishlapljivanje i hlađenje je veće što je viša temperatura a manja vlažnost zraka. Ipak, i u vlažnim područjima ima efekata, tako da se koriste ventilatori koji olakšavaju ishlapljivanje raspršene vode.

Normist sistemi kvalitetni i dugovječni

Hlađenje i ovlaživanje zraka vodenom maglom idealno je za vruće prostore kao što su farme krava, svinja i peradi, staklenici, plastenici i vinski podrumi, uz nezahtjevno projektiranje i instaliranje sistema. Troškovi održavanja uređaja su niski, a učin ovlaživanja i hlađenja zraka vrlo visok.

Sistem Normist je dugovječan, jer je jednostavan i sastavljen od kvalitetnih i otpornih materijala i dijelova. Normist je turska tvrtka specijalizirana u proizvodnji sistema adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka vodenom maglom, koja je u 20ak godina postojanja došla do statusa najvećeg svjetskog proizvođača navedenih sistema.

S velikom proizvodnom linijom, Normist ima odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem područja hlađenja vodenom maglom.

Za više informacija o sustavu ovlaživanja zraka u farmama obratite se tvrtki EMA na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

EMA Normist Ovlaživanje zraka Hlađenje Vlagam Kvaliteta Farma Životinje


Partner

EMA d.o.o.

Martićeva 38/2, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 455 2707, e-mail: ema@ema.hr web: http://www.ema.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?