Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotične vrste
  • 10.07.2022. 07:30

Uzgoj nojeva nije lak posao - što sve trebate znati?

Potrebna im je raznovrsna hrana, a ne podnose nagle promjene temperature.

Foto: Depositphotos/Free2014
  • 1.703
  • 92
  • 0

Nojevi su za većinu egzotične životinje koje se mogu vidjeti u zoološkim vrtovima, ali dio ljudi je odlučio posvetiti se njihovom uzgajanju. Radi se o vrsti koja je dobro prilagođena na klimu u sjevernim područjima. Uzgajaju se zbog proizvodnje jaja, mesa, perja i kože, ali i zbog masti, kandži, kljuna.

Razlikujemo afričkog, australskog i južnoameričkog. Afrički noj je najviši i može narasti do 2,7 m visine. Prosječna težina mužjaka je oko 155 kg, dok su ženke malo teže, oko 165 kg i mogu snijeti i do 10 jaja.

Proizvodi od noja

Jedno jaje noja je ekvivalent za 30 kokošjih jaja i može imati težinu do 1,8 kg. Ljuska je otporna i lagana, zbog toga se koristi za izradu umjetničkih predmeta. U 100 g nojevog jajeta ima 12,5 g proteina, 11,8 g masti i 0,7 g ugljikohidrata, a sadrži 118 kcal. U hladnjaku se može čuvati do tri mjeseca.

Za kuhanje će vam trebati 75 minuta. Ne preporučuju se osobama koje imaju problema s masnoćom u krvi. Kao i kokošja jaja mogu izazvati pojavu alergije.

Jedno jaje noja je ekvivalent za 30 kokošjih jaja (Foto: Depositphotos/wrangel)

Na jednom noju ima oko jedan kilogram perja, a prikuplja se od životinja koje su stare najmanje tri godine. Dužina pera ne smije biti veća od 80 cm, a režu se posebnom tehnikom. Meso je najsličnije govedini, a odlikuje se malim sadržajem masti.

Nojeva mast je vrlo tražen proizvod zbog svog protuupalnog djelovanja, smanjivanja edema i ubrzavanja zarastanja rana. Jedan noj može dati do sedam kilograma masti.

Uvjeti uzgajanja

Najveći problem kod uzgoja je što ne podnose iznenadne promjene temperature. Iako mogu podnijeti hladnoću, čak do -30ºC, treba ih zaštititi jer im opada imunitet. Međutim, moguće ih je držati u negrijanim objektima, ako su izgrađeni od kvalitetnog materijala, suhi, osvijetljeni, a ventilacija odgovarajuća. Kada je hladno ne otvarati vrata objekta kako ne bi došlo do pothlađivanja.

Nojevi traže ispunjavanje zahtjeva koje odlikuju i drugu perad, ali im je neophodan veći prostor. Objekt treba biti suh i imati dobru ventilaciju. Najviše im odgovara pod od drveta koji se prekrije debelim slojem slame i piljevine. Sam prostor mora biti visok zbog visine životinja. Od njihove glave do stropa treba biti praznog prostora jedan metar.

Uz glavni objekt neophodno je da imaju ograđen vanjski prostor (Foto:Depositphotos/EdZbarzhyvetsky)

Uz glavni objekt neophodno je da imaju ograđen vanjski prostor. Lokacija treba biti dobro osvijetljena, bez sjene od drveća i grmlja.

Veliku pažnju posvetite broju i rasporedu hranilica, jer se mogu ozljediti u borbi za hranu. Za piliće udaljenost hranilica je 0,5 m, a za odrasle 1,5 m. Hranilice za travu i sijeno moraju biti posebno pozicionirane. Pojilice za vodu trebaju biti bijele kako bi ih mogli lako uočiti.

Hranidba nojeva

Potrebna im je raznovrsna hrana bogata nutrijentima, uzimajući u obzir godišnje doba, način držanja, starost i fiziološko stanje jedinki.

Glavni izvor energije i vitamina je povrće. Za hranidbu se najviše koriste mrkva, cikla, kruška, skuhan krumpir i pomiješan s mekinjama i biljnim brašnom. Od žitarica hrane se kukuruzom, pšenicom, ječmom, zobi. U hranidbi mora biti zastupljena zelena, svježa trava, sijeno trava i leguminoza (lucerne ili djeteline), kopriva, biljno brašno. Koriste se mliječni proizvodi, riblje i koštano brašno.

Kod hranidbe se razlikuje doba godine i faza u kojoj se životinje nalaze. Kako bi iskoristili hranu na lokaciji mora biti sitnih kamenčića koje gutaju i tako osiguravaju probavu hrane.


Tagovi

Nojevi Uzgajanje nojeva Jaje noja Hranidba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?