Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 18.02.2022. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Uskoro natječaj za male klaonice, financirat će se kroz mjeru 4

Zbog nedostatka malih klaonica primjerenih potrebama malih proizvođača ovaca i koza, ponovno je razmotren prijedlog za povećanje dozvoljenih kapaciteta na 30 uvjetnih grla tjedno, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.010
  • 156
  • 0

U pripremi je natječaj za male klaonice koji bi se financirao kroz Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja s intenzitetom potpore 50 posto, a koji će biti objavljen do 1. travnja, navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Naime, jučer je održan sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza na kojemu se razgoavaralo o Pravilniku koji se odnosi na mjere prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla, poznatiji kao Pravilnik o fleksibilnosti, kao i novi Pravilnik o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu te mjere za unapređenje sektora ovčarstva i kozarstva, s naglaskom na natječaj za izgradnju malih klaonica u sklopu Programa ruralnog razvoja. 

Kako pojašnjavaju, postojeći nacionalni Pravilnik o mjerama prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla iz 2015. godine je na razini Europske unije ocijenjen kao jedan od najprilagođenijih malim proizvođačima. Međutim, prema mišljenju domaćih proizvođača ne pokriva u potpunosti stvarne potrebe proizvođača, posebice na vrhuncu sezone klanja po pitanju dozvoljenih kapaciteta klanja, koji trenutno iznose 20 uvjetnih grla tjedno.

"Zbog nedostatka malih klaonica primjerenih potrebama malih proizvođača ovaca i koza u pojedinim područjima države ponovno je razmotren prijedlog proizvođača za povećanje dozvoljenih kapaciteta na 30 uvjetnih grla tjedno, a očekuje se da će prijedlog izmjena biti upućen u elektronsko savjetovanje do kraja veljače", navode dalje otkrivajući da u Hrvatskoj trenutno posluje ukupno 101 klaonica papkara i kopitara od kojih su njih 37 odobrene kao fleksibilne klaonice.

Dosad je za sektor ovčarske i kozarske industrije u sklopu te mjere kroz 62 projekta odobrena vrijednost potpore u iznosu od 42 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Male klaonice Uzgajivači ovaca i koza Natječaj Mjera 4


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).