Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snježna oluja
  • 06.12.2023. 14:20

Unatoč mećavi spasili krdo s više od 120 krava - jedna pokazala put

Iza petnaestak mještana sela u susjedstvu herojski je pothvat, a kažu tako pametnu kravu koja je zapravo pronašla put, nitko od njih nije vidio.

Foto: Saša Miljković
  • 11.681
  • 643
  • 1

Stočari iz sela Mali Krčimir i Semče u susjednoj Srbiji napravili su prošli tjedan zaista herojski pothvat. Uspjeli su na tamošnjoj Suvoj planini pronaći i spustiti do sela krdo s više od 120 krava koje se nalazilo na ispaši na pašnjacima.

Ta planina ima planinski vijenac dužine 45 kilometara i širine 15 kilometara i pronaći krdo krava nije lako ni tijekom ljeta, a petnaestak mještana je to uspjelo po olujnoj mećavi, nezapamćenoj dugi niz godina.

Pet dana potrage

Saša Miljković iz sela Semča, jedan od stočara koji su proteklih dana sudjelovali u akciji spašavanja stoke, kazao je da su pet dana zaredom izlazili na planinu i prelazili po skoro 40 kilometara da bi vratili sve svoje krave. Objasnio je da su svih proteklih godina životinje same silazile do sela ili dolazila nadomak njih kada bi se planinski vrhovi zabijelili, ali ove godine je ogroman snijeg pao tijekom samo jedne noći. Nanosi koji su na pojedinim mjestima bili visoki i pet metara, kravama su onemogućili povratak u štale.

Snježni nanosi na nekim su mjestima bili visoki i pet metara

"Još smo se prvog dana po snažnoj oluji i jakoj mećavi uspjeli popeti na planinu i pronaći četrdesetak krava na mjestu poznatom kao Crno bučje. Nije bilo šanse da ih natjeramo da pođu s nama jer se plaše nanosa. Život na planini ih je naučio da mogu zaglaviti i da tako nastradaju", objasnio je Miljković.

Prema njegovim riječima, u potrazi za ispašom, krdo se tijekom oluje sve više udaljavalo od Rakoša gdje se nalazi izvor vode i pašnjaka koji su relativno blizu Semču i Malom Krčimiru, a sve više približavalo Tremu, najvišem vrhu Suve planine. Na potezu Trema, na 1.800 metara nadmorske visine olujni vjetar je otpuhao snijeg pa je ostala gola trava i zbog toga su tu dospjele.

"Drugog dana od početka nevremena, kada se vrijeme u podnožju planine malo popravilo krenuli smo ponovo po naše krave, ali sasvim s druge strane planinskog vijenca, iz sela Ćelija, da bi zaobišli nanose na Crnom bučju. Na planini nas je dočekao pravi pakao. Vjetar je toliko puhao da nismo mogli disati, a krenula je i snježna mećava. Našli smo samo desetak krava, ali po takvom vremenu nije bilo šanse da ih spustimo u selo", kazao je Miljković.

Krava pronašla put

Dodao je da su se vratili svojim kućama i to nasumice. Od oblaka i snijega nisu vidjeli ni "prst pred okom" već su samo krenuli niz planinu, nadajući se samo da neće naići na neku provaliju. Išli su tik jedan iza drugog, jer je svako odvajanje, makar ono bilo i par metara, značilo da se više ne mogu pronaći i da moraju sami nastaviti put.

"Treći izlazak na planinu je bio uspješan. Ponovo smo izašli iz sela Ćelija, vjetar je opet bio orkanske jačine, ali snijeg nije padao tako da smo s nama kući poveli pedesetak krava koje smo uspjeli pronaći. Zapravo, nismo mi njih vodili već nas je jedna od krava provela planinskim vrletima, zaobilazeći dubok snijeg. Samo na dva, tri mjesta smo morali kopati nanose da bi prošli. Tako pametnu životinju nitko od nas nikada nije vidio."

Krave su znale put nazad

Prema njegovim riječima, na poziv predsjednika općine Gadžin Han Milisava Filipovića u potragu za preostalim kravama uključila se i vojska svojim helikopterom.

"Oni su više puta nadlijetali planinu da bi vidjeli na kojim sve mjestima se krave nalaze. Bile su velike šanse da su se neke izdvojile i da zbog nanosa ne mogu prići ostatku krda. Vojska je iz helikoptera izbacila krdu stotinjak bala sela kako bi imale hranu", istaknuo je Miljković.

Surovi uvjeti

Rekao je i da su se u naredna dva dana vremenske prilike popravile na planini tako da su uspjeli spustiti do sela i preostalu polovicu krda.

"Velika je sreća što nitko od nas nije ozlijeđen proteklih dana i što nijedna krava nije stradala. Preživjeli smo na planini zaista surove uvjete, ali smo bili uporni i uspjeli."

Na Suvoj planini se tijekom ljetnih mjeseci na ispaši nalazi oko 800 krava i oko 200 konja.


Tagovi

Mećava Izgubljene krave Saša Miljković Milisav Filipović Snježni smetovi Ispaša Suva planina


Autorica

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirana ekonomistica, a nesuđena bankarica. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najljepši dio ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izvještavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs