Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mađarska mangulica
  • 22.08.2020. 18:00

Umjesto slikanja bavi se uzgojem dlakave svinje: Cijena za kilogram šunke i do 90 eura

Dimljena slanina nam je uvijek rasprodana i prije nego što uopće dođe na tržište, a šunka je između 60 i 90 eura po kilogramu, kaže uzgajivač.

Foto: Facebook/ Mangalitza Vadas Mangulica
  • 2.129
  • 118
  • 0

Njemački uzgajivač svinja Andrej Babitz odlučio se upustiti u uzgoj nešto malo drugačije, tzv. dlakave svinje, a u znanstvenom svijetu i među poznavateljima ona se još naziva i mađarska mangulica.

"Inače sam po struci slikar, ali oduvijek sam se želio baviti poljoprivredom. Prije pet godina supruga i ja preuzeli smo napuštenu farmu od moga djeda u blizini grada Gießena i prilagodili je za ekstenzivan uzgoj svinja“, prepričava Babitz.

Odlučili su se za nešto specifičniju vrstu i ne svima toliko poznatu, a glavni cilj im je očuvati ovu pasminu od izumiranja. Inače ona se već nalazi na popisu ugroženih životinja, a uzgajivač je teško pronašao neke jedinke, piše top agrar

Vrlo otporna na bolesti

Mađarska mangulica je srednje velika svinja, razmjerno kratka i široka, što osobito dolazi do izražaja kod veće kondicije grla te u tovu, te je vrlo otporna na bolesti i ima veliku sposobnost adaptacije na skromne uvjete držanja i hranidbe. Glava je srednje duga, a profilna linija nosnog dijela lubanje malo konkavna. Vrat joj je srednje dug i mišićav kao i leđa koja su blago zaobljena dok su joj sapi spuštene, ali ne prejako.

Svi smo se zaljubili u mangulicu, rijetku staru pasminu svinja

Visina do grebena u prosjeku 70 cm u krmača, a u nerasta 80 cm. Grudi su oble i duboke. Noge pravilne, ali s ponešto nježnijim kosturom, obujma cjevanice oko 16 cm u potpuno razvijenih grla što ukazuje na dobru tovnost, no, iako je kostur finiji, kosti su jako teške.

Težina krmača kreće se od 120 do 180 kg, a nerasta 180-200 kg. No, razlike u težini postoje ovisno i od tipa, s time da su bijeli i crveni tip nešto većeg okvira i težine, dok je lasasti tip najmanji i odrasle krmače su teške od 100 do 150 kg.

Cijena šunke i do 90 eura po kg

Dok je Mađarska i dalje najveći proizvođač mangulica na svijetu, njihova kulinarska popularnost se vrlo brzo proširila i u ostale zemlje Europe, ali i u Sjedinjene države.

"Iako smo ih do prošle godine imala čak 80, velike štete prouzročene sušom koje su nam smanjile urod žitarica za stočnu hranu prisilile su nas da taj broj nažalost prepolovimo", ističe Andrej te dodaje kako mu i najveće probleme stvara birokracija, a za dobivanje dozvole trebalo im je čak tri godine.

Eko uzgoj mangulice - svinje bez kolesterola

No, nimalo ne žale i, kako tvrde supružnici, posao cvjeta. "Njezina masnoća se uopće ne može usporediti s drugim svinjama, ona je pravi nosač okusa. Prodajemo sve dijelove mesa. Dimljena slanina nam je uvijek rasprodana i prije nego što uopće dođe na tržište, a šunka je između 60 i 90 eura po kilogramu", kaže ovaj uzgajivač. Prodaju rade preko telefona jer im je internetska stranica još uvijek u izradi.

Priznaje i kako imaju za cilj proširiti imanje. "Sada ćemo samo raditi i truditi se jer je previše zabavno da odustanemo", zaključuje Babitz.


Tagovi

Dlakava svinja Mađarska mangulica Uzgoj Šunka Slanina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)