Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo u Ukrajini
  • 21.03.2022. 16:00
  • Ukrajina

Ukrajinska peradarska industrija trpi ogromne gubitke - perad nema hrane, uništeni inkubatori

Nekoliko je ključnih farmi zatvoreno i uništeno, a na nekima je perad ostala bez hrane te je osuđena na ugibanje 

Foto: Facebook/MHP
  • 387
  • 64
  • 0

Ukrajinske peradarske tvrtke izvještavaju o velikim gubicima koji su uzrokovani ruskom invazijom na tu zemlju. Osim što su prekinuti prehrambeni lanci, neke od njih su i izravno napadnute. Fabian Brockotter, glavni urednik portala Poultry World piše kako su u najvećoj ukrajinskoj tvrtki za proizvodnju jaja, Avangard izjavili da je nekoliko ključnih farmi zatvoreno i uništeno, a na nekima je perad ostala bez hrane te je osuđena na ugibanje. 

Prijeti ekološka katastrofa 

Njihovi ukupni financijski gubici su dosegnuli 51 milijun američkih dolara. 

"Konkretno, na farmi Chornobayivska u Hersonskoj regiji gdje drže 3 milijuna kokoši, ne mogu ih više hraniti, prevesti radnike i isporučiti gotove proizvode kupcima", kažu u Avangardu s upozorenjem kako zbog svega prijeti ekološka katastrofa. 

Dio peradi su zaklali i podijelili stanovništvu. Ukrajinskim oružanim snagama su donirali i stotine tisuća jaja, ali i gorivo, vozila te druge resurse. 

Agronews je još početkom ožujka pisao o tome kako su se u sličnoj situaciji našle i peradarske farme u Harkovskoj regiji dok je u Kijevskoj najveći inkubator u Europi bio bez struje.

Granatirano skladište mesa

Najveći ukrajinski proizvođač mesa brojlera, MHP, pretrpio je gubitke od 8,5 milijuna američkih dolara kao rezultat granatiranja najvećeg skladišta smrznute hrane u selu Kvitneve u Kijevskoj regiji, prenosi just-food. Osim MHP-a, koristili su ga i veliki trgovački lanci.

Piletina je bila namijenjena maloprodajnim kanalima. 

"Ovo nije prvo skladište hrane u blizini Kijeva koje su okupatori uništili u proteklih nekoliko dana. Neprijatelj napada prehrambenu sigurnost Ukrajine", poručili su iz tvrtke.

Ipak, nastavili su s aktivnostima te svakodnevno na svojoj i Facebook stranici svoga brenda Naša Ryaba (Наша Ряба) objavljuju informacije o aktivnostima koje provode, načinu narudžbe i kupovine proizvoda te donacijama. 


Tagovi

Ukrajinsko peradarstvo Rat u Ukrajini Наша Ряба Uništena farma Perad ugiba Avangard MHP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje blago po dvorištu :)