Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska industrija
  • 20.11.2019. 09:00

Ugrožene male farme: Najveći američki proizvođač mlijeka proglasio bankrot?

Posljednjih nekoliko godina u SAD-u su zatvorene na tisuće farmi muznih krava. Kao razlozi navode se prekomjerna ponuda, neprestano smanjenje potražnje, trgovinski ratovi, ali i alternative mlijeku.

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 1.906
  • 193
  • 0

Dean Foods, najveći američki proizvođač mliječnih proizvoda, prošli je tjedan podnio zahtjev za bankrot.

Dean Foods sa sjedištem u Teksasu distribuira mnoge marke mlijeka te mliječne proizvode u svih 50 saveznih država. Unatoč prioopćenju za medije u kojem nedavnu akciju opisuju kao "reorganizaciju", ovaj se potez može nazvati bankrotom, piše Modern Farm.  

Američka mliječna industrija, unatoč napretku u prodaji mlijeka u prahu Kini, očajnički se bori za opstanak. Posljednjih nekoliko godina u toj su gospodarskoj sili zatvorene na tisuće farmi muznih krava. Kao razlozi navode se prekomjerna ponuda, neprestano smanjenje potražnje, trgovinski ratovi, ali i alternative mlijeku. Također, američka potrošnja tekućeg mlijeka po stanovniku pala je za 26 posto u posljednja dva desetljeća, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede. Nitko, pa ni najveći distributeri mlijeka, nisu sigurni od ovakvih pojava na tržištu.

Propast ovako velike tvornice mlijeka kao što je Dean Foods za sobom povlači niz posljedica. Naime, ova je tvrtka bila jedan od najvećih kupaca mlijeka u SAD-u, a sirovinu je kupovala s malih i srednjih farmi. Iako su farme neovisne, one kao i kod, primjerice, uzgajivača brojlera, imaju samo jednog, velikog kupca svog mlijeka. Ovakva situacija nije bila najsretnije rješenje za male farmere, ali propast i tog jedinog kupca je puno gore od bilo čega.  

Dean Foods u priopćenju je najavio kako će tražiti kupce koji bi preuzeli njihov posao, a kao najizgledniji je Dairy Farmers of America, ili DFA. Radi se o najvećoj mliječnoj zadruzi u Sjedinjenim Američkim državama. Stručnjaci koji su se bave mogućim posljedicama takve kupovine kažu kako bi kombinacija DFA-Dean mogla u industriji mlijeka stvoriti ozbiljan monopol

Pored toga, mali mljekari se boje jer su u prošlosti DFA i Dean Foods manipulirali cijenama mlijekama.

Polagani kolaps mliječne industrije je složen i teško je zaključiti što se događa iza ovakve odluke.  


Tagovi

Mljekarska industrija Bankrot Dean Foods DFA Potrošnja mlijeka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]