Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 16.09.2019. 15:00

U Srbiji i drugi slučaj Afričke svinjske kuge, eutanazirane svinje u Vojvodini

Bolest se u susjedstvu očito širi. Kod nas su, podsjećamo, na snazi nove preventivne mjere kojih se moramo svi pridržavati.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 1.279
  • 74
  • 0

Novi slučaj Afričke svinjske kuge zabilježen je u Srbiji. Ovoga puta zaražene su svinje otkrivene u Vojvodini, u mjestu Srpski Itebej. Kako navode tamošnji mediji, svinje su već ubijene, a vlasniku je isplaćena naknada. Zbog blizine mađarske i rumunjske granice, nadležne institucije pretpostavljaju da je afrička kuga svinja stigla iz Rumunjske. U tamošnjoj Upravi za veterinu navode da su poduzete sve mjere za zaštitu tog područja od ove bolesti.

Podsjećamo, prije mjesec dana zabilježen je prvi slučaj afričke kuge svinja u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke gdje je eutanazirano oko 200 životinja.

Zbog prijetnje širenja zaraze Afričke svinjske kuge, uz naloženi odstrjel divljih svinja, naše je Ministarstvo poljoprivrede još u veljači krenulo s provjerom svinjaca. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, donijela je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.

Ministarstvo: Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja bit će najstrože sankcioniran!

Nakon što je Srbija (prvi slučaj) službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere. Naloženo je sljedeće:

  • Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).
  • Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije.
  • Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla! Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija).
  • Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi.

Prije nekoliko dana, donesene su i nove mjere preventive. "Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju je brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme. Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji jasan je primjer kako se rizik od izbijanja ASK ne može precizirati na ograničeno područje zemlje (primjerice ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom). Obzirom da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik.

Zbog prijetnje Afričke svinjske kuge i nova pravila za svinjokolju

Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH.

Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt", objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 


Tagovi

Afrička kuga svinja Srbija Eutanazija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]