Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO free jaja
  • 15.11.2020. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Soljani

U Soljanima zaživio projekt izgradnje farme koka nesilica za proizvodnju GMO free jaja

Plan nam je u startu bio da ovdje bude 6.000 koka nesilica jaja iz slobodnog uzgoja, međutim zbog situacije s pandemijom ipak smo donijeli odluku da to bude 3.000 zbog sigurnosti proizvodnje i mogućnosti plasmana na tržište, pojasnio je zamjenik direktora tvrtke Željko Cirba.

Foto: Bigstock/ Tzido
  • 1.141
  • 118
  • 0

Tvrtka Agro-klaster Vinkovci prva je u Hrvatskoj dobila certifikat GMO free jaja iz slobodnog uzgoja, a pokrenut je i projekt farme koka nesilica u Soljanima, čiji je glavni cilj zadržati stanovništvo u ruralnim područjima.

"Vraćamo život na gospodarstva koja su bila jednim dijelom zapuštena. Zapošljavamo kategorije naših građana kojima proizvodnja nije uspjela ili su ih velika tržišta pojela. Evo sada se nalazimo na farmi koja je trebala biti za svinje, no nažalost nikad nije zaživjela. Danas se na njoj nalazi 800 koka nesilica i to je poanta ove naše priče“, rekao je za Osječku televiziju direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Godišnja proizvodnja od oko 1,5 milijuna jaja

Projektom se predviđa godišnja proizvodnja od oko 1,5 milijuna komada jaja kod kooperanata, te isto toliko u vlastitoj proizvodnji na farmi.

Plan nam je u startu bio da ovdje bude 6.000 koka nesilica jaja iz slobodnog uzgoja, međutim zbog situacije s Covid-19 ipak smo donijeli odluku da to bude 3.000 zbog sigurnosti proizvodnje i mogućnosti plasmana na tržište. Nadamo se da će se ova situacija uskoro promijeniti na bolje i da ćemo ostvariti planirane kapacitete”, pojasnio je zamjenik direktora tvrtke Željko Cirba.

Također je istaknuo kako farma kao i sortirnice i pakirnice imaju sve potrebne dokumente sukladno HACCAP standardu. Uz to prostor je uređen i ograđen.

"Za sada imamo 20 kooperanata, a uz našu proizvodnju jaja imamo i dva pakirna centra od kojih je jedan ovdje u Soljanima, a drugi u Lovasu”, kaže Cirba.

Podsjećamo, u siječnju ove godine u pograničnom mjestu Lovas na istoku Vukovarsko-srijemske županije otvoren je pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja kapaciteta do 2.200 jaja na sat, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financiran najvećim dijelom iz županijskog proračuna.

Otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja vrijedan 4,5 milijuna kuna

Prema riječima Podolara, projekt je komercijalne naravi i za sada zadovoljava potrebe tržišta. "Ne stajemo na ovoj proizvodnji. Idemo i dalje te računamo da ćemo do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilice i proizvodnju od 9.000 komada jaja dnevno, što bi nas u potpunosti zadovoljilo", poručio je povodom otvorenja. 

Povezivanje zelene i plave Hrvatske

Što se tiče samog tržišta, širenje proizvodnih kapaciteta odvijat će se u skladu s njegovim potrebama, a konačno bi se moglo ostvariti i povezivanje zelene i plave Hrvatske. 

"Imamo puno ljudi koji nam šalju upite i žele postati naši kooperanti. Po nama je to jako dobro i pokazuje nam da smo jako dobro odradili ovaj projekt. Želimo plasirati jaja ne samo po Slavoniji, već i po Zagrebu, priobalju i nadam se da ćemo se nastaviti širiti, no idemo korak po korak“, zaključio je Cirba. 

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Agro-klaster GMO free Jaja Slobodan uzgoj Nesilice Projekt


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com