AgroKlub.com

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Stočarstvo » U Hrvatskoj poljoprivreda smrdi, a turizam pati?

U Hrvatskoj poljoprivreda smrdi, a turizam pati?

Turizam i poljoprivreda

U Hrvatskoj poljoprivreda smrdi, a turizam pati?

Datum: 24.07.2016. 07:30 |

6

Kategorija:

Stočarstvo

U Njemačkoj gdje prevladava elitni turizam, nikome ne smetaju male obiteljske farme koje su tik uz mjesto. Za razliku od Hrvatske, Nijemci podržavaju poljoprivredu, jednako kao i turizam.

Krave smrde, ovce i koze iste, o kokošima da ne govorimo. Razmišljati o ribouzgajalištu je u najmanju ruku krivovjerje koje zaslužuje inkvizicijsko ispitivanje. Svi koji su se pokušali baviti poljoprivredom, posebno stočarstvom, ili marikulturom na najljepšoj obali i najljepšem moru na svijetu znaju o čemu je ovdje riječ.

Turizam je postao sveta krava i treba mu sve biti slijepo podređeno. Situacija je dovedena do takvog apsurda da pojedine jedinice lokalne samouprave brane svojim stanovnicima da podignu farmu na vlastitoj zemlji, a sve da se zaštiti sveta krava hrvatskog gospodarstva.

Turizam je postao "sveta krava"

Čim krene priča o izgradnji farme, odmah se nađu dežurni čitatelji smjerova vjetra, nacrtaju njegovu ružu i koriste svoj trijumfalni argument kako će zbog stajskog smrada izgubiti goste. Na moru slična situacija. Ribouzgajalište će zagaditi more, potjerati kupače. Sjetimo se da je i general Ante Gotovina imao slične probleme kada je sam kretao u posao uzgoja tuna.

U Njemačkoj male farme nikome ne smetaju

Dok našoj svetoj kravi smeta i najmanji povjetarac, Nijemci nemaju takvih problema. Tijekom nedavnog posjeta Obrestaufen-u uvjerio sam se kako turizam i stočarstvo normalno funkcioniraju. Riječ je o malom turističkom mjestu na ulazu u same Alpe čijim ulicama u sat vremena prođe više milijunskih vrijednih vozila nego što nekim našim turističkim centrima prođe u godinu dana. Bit ću dovoljno drzak da kažem da jedno to vozilo vrijedi više nego sav promet što ga naprave ovi pizza-cut konzumenti. U takvoj atmosferi elitnog turizma, nikome ne smetaju male obiteljski farme koje su tik uz mjestu.

Moguć suživot stočarstva i turizma

Nijemcu ne smeta da plaća najam stana 1.200 eura, a da 200 metara od njega pasu telići. Nikome smeta ni gnoj ni muhe koje lete svuda. Radi se o planinskom kraju gdje se svaka najava kiše koristi da se dobro stajskim gnojivom pognoje travnate površine, a kako bi se što više hrane spremilo za snježni dio godine. Niti jednom vlasniku hotela nije palo na pamet da kaže - "e nećete vi meni sa svojim gnojem usmrditi zrak, pa će vozač Porsche-a otići iz mog hotela". Za njih je suživot primarnog i tercijalog sektora normalna stvar.

Njemačkom gostu ne smeta stajski gnoj

Kod nas, nažalost nije, a po starom dobrom običaju uvijek pati onaj koji se nalazi na nižoj stepenici. Kako bi to bilo da se tercijalni sektor malo prilagodi primarnom. Za Hrvatsku teško zamislivo. Selo u tercijarni sektor može primirisati jedino ako promijeni ime, prezime i identitet u poštapalicu ruralni turizam (bez stajske proizvodnje po mogućnosti, dodat ćemo za kraj).

Broj pregleda članka: 22476; Uspješnost članka: 2852.8

Tagovi: Stočarstvo, Njemačka, turizma, Obrestaufen

Ključne riječi članka: u, hrvatskoj, poljoprivreda, smrdi, a, turizam, pati, turizam, smeta, nikome, krava, sveta, farme, sveta krava, postao sveta krava


Ante Vidović

Svi tekstovi autora

Autor Ante Vidović

Novinarstvom se bavi 11 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.