Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Perfa Bio
  • 09.04.2020. 16:30
  • Krapinsko-zagorska, Donja Stubica

U Gorskom kotaru uskoro najveća farma nesilica u slobodnom načinu držanja

Jedan od najvećih hrvatskih proizvođača jaja, tvrtka Perfa-Bio, prije Uskrsa je krenula s ekološkom, odnosno sve popularnijom bio proizvodnjom i to s jajima slobodnih nesilica. Osim boravka na livadi, istima je osigurana i ekološka hrana.

Foto: Arhiva Perfa-bio
  • 4.109
  • 181
  • 0

"Ukupna potražnja svježih jaja nekoliko dana pred Uskrs u Hrvatskoj premašuje i 10-ak milijuna komada, a istu prati i domaća proizvodnja koje već godinama ima dovoljno", kaže Marko Brajević, direktor 'Perfa- Bio', tvrtke iz Donje Stubice u Zagorju, osnovane još davne 1958. godine.  

Jedan od najvećih hrvatskih proizvođa u ovom sektoru, dnevno hrani oko 240.000 nesilica koje bi im ove godine trebale dati nešto više od 70 milijuna svježih jaja. Osim toga, 'Perfa' je tvrtka čija jaja dolaze iz obogaćenih kaveza (zagarantiranih 750 cm2 po nesilici što je više od staroga standarda kada je po nesilici bilo maksimalno 550 cm2), a već osam godina proizvode i pakiraju i jaja iz podnog ili štalskog uzgoja u kojima se nesilice u peradarnicima kreću slobodno. Ova se jaja mogu pronaći pod brendovima 'Sretna jaja' od smeđih i 'Sretna snježno bijela jaja' od bijelih nesilica.

Pionirska proizvodnja svježih jaja slobodnih koka

Prema Brajevićevim riječima, sadašnja farma u Donjoj Stubici je prilagodbu standardima EU (dobrobit životinja i nitratna direktiva, sve kroz IPARD) završila još 2014. godine. Prošle su kroz Program ruralnog razvoja (tip operacije 4.1.1.) započeli s obnovom pakirnog centra te završili nabavku voznoga parka i strojeva koji im trebaju za manipulaciju roba u krugu farmi, odnosno transporta proizvoda do njihovih kupaca.

"Sve će Perfine farme ubrzo imati i solarne panele na krovištima peradarnika kroz ti operacije 4.1.3. Programa ruralnog razvoja. Površina farme u Donjoj Stubici se prostire na preko 16 hektara dok su farme u Donjoj Bistri i Lipovcu znatno manje, no lakše za gospodarenje i upravljanje", ističe direktor.

Novost je, kaže, da su još prošle godine počeli s pionirskom proizvodnjom jaja slobodnih nesilica, a koje pasu i kljucaju po livadama zagorskih brega u podnožju Medvednice. Ista se mogu pronaći pod brendom 'Najsretnija jaja' na policama dijela domaćih maloprodaja. Uz to, sa slobodnim uzgojem, odnosno proizvodnjom kreću i na livadama Gorskog kotara već iza ljeta, iskreno se nada Brajević. Uz to, najavio je da će u okolici Vrbovskog, uskoro napokon zaživjeti najveća farma nesilica slobodnog držanja u Hrvatskoj. 

Najsretnija jaja dolaze od nesilica koje slobodno šetaju livadama

'Perfa-bio' je prije Uskrsa krenula s ekološkom, odnosno sve popularnijom bio proizvodnjom i to s jajima slobodnih nesilica koje od početka ožujka već šeću u parku prirode, a osim boravka na livadi, istima je osigurana i ekološka hrana. Jaja ovih koka uskoro će se moći pronaći na policama jedne domaće maloprodaje, ponosno ističu u Perfi!

Udvostručili proizvodnju 

Nakon kupnje 'stare dame', peradarske farme u Donjoj Stubici 1994. godine, obitelj Josipa Benka gotovo je udvostručila proizvodnju, a broj kokoši nesilica premašio je 230.000. Naime, Perfa se prvih deset godina bavila proizvodnjom jednodnevnih pilića i tovom brojlera, a potom se 1968. godine 'prebacila' na proizvodnju svježih jaja. Proizvodnja se kretala oko 35 milijuna komada godišnje te je ista s obzirom na potražnju iz godine u godinu bilježila rast. Sve je to zbog kvalitete, ističu u obitelji dok najstariji sin Damir kaže kako su uvijek pratili europske trendove u proizvodnji.

Svako jutro jedno jaje i blizu smo samodostatnosti u proizvodnji

Najveće ulaganje imali su kroz godine prilagodbe standardima EU, kada su išli u kompletnu rekonstrukciju, na što su potrošili oko 28 milijuna kuna. No, i dalje se ulaže, bilo preuređenjem starih i izgradnjom novih pogona, bilo investiranjem u novu opremu i tehnologiju, kako bi mogli povećavati količinu novim artiklima odnosno brojem svježih jaja koje godišnje plasiraju na domaće tržište.

"U prošlim smo godinama bili glavni dobavljač svježih jaja Konzumu, a od izvanredne uprave bivšeg Agrokora, naplatili svega oko 11 posto svojih potraživanja", ističe Damir Benko. Vjeruje da su jedino peradari, stočari koji se nisu naplatili u znatnijem ili potpunom iznosu. Riječ je, dodaje, o nikad podmirenom iznosu većem od 14 milijuna kuna koji je velika stavka za tvrtku koja godišnje ima 50-ak miliijuna kuna prometa.

U samoj proizvodnji svježih jaja imaju 30 djelatnika, a ostali su zaposleni na drugim radnim mjestima jer imaju i vlastitu distribuciju, maloprodaju na tržnicama, zatim izdvojeni uzgoj koka nesilica u okolici Daruvara.

Potražnja za Perfinim jajima bila je ogromna nakon što je Covid-19 stigao u Hrvatsku

Brajević ističe da, što se tiče hrane za koke nesilice, ona je domaćeg podrijetla, osim sojine sačme, koja se uvozi, ali zbog toga što je u Hrvatskoj, ista zanemarivana. Svu potrebnu količinu proizvode u vlastitoj mješaoni stočne hrane, a od nedavno su kroz zakup poljoprivrednih zemljišta napokon i sami započeli s ozbiljnijom sjetvom baznih sirovina, prvenstveno kukuruza pa i soje za koju ovih dana upravo montiraju ekstruder. 

Potražnja za jajima za Uskrs krenula ranije zbog Covid-19 

Potražnja svježih jaja u danima pred Uskrs je tradicionalno povećana. No, ove je godine, ističu u Perfi, krenula i znatno ranije. Virus Covid-19, odnosno strah ljudi da će ostati bez osnovnih namirnica, ispraznili su police maloprodaja diljem zemlje, a Perfu dovela nakratko u situaciju da nisu mogli isporučiti sve narudžbe na vrijeme. Na Perfinim farmama maksimalno vode računa o higijeni, no to je ionako svakodnevna praksa koja je standard u njihovoj proizvodnji i pakirnom centru gdje dnevno prate i instrukcije mjerodavnih službi.

"Kakvog će ekonomskog traga na našu proizvodnju i prodaju ova nesvakidašnja situacija ostaviti, tek je za vidjeti. Danas je to tek otežani transport ambalaže prodajnih jedinica koje se dijelom proizvode van domovine, a kasne zbog gužvi na granicama i nabavka dijela sirovina, prvenstveno sojine sačme čija nabavna cijena raste na dnevnoj bazi", napominje Brajević.

U Perfi prate situaciju, a od turističke sezone, iskreno, ne očekuju ništa. "Horeca asortiman koji proizvodimo za našeg partnera je nažalost upitan. Izgledan je i generalni pad potražnje prema nama, a zbog činjenice da je i prodaja kroz trgovine vrlo otežana limitiranjem broja kupaca koji 'na porede' obavljaju kupnju. No, što je tu je, kako će biti svima, tako će biti i nama", kaže on.

"Sada je bitno ne gubiti glavu u poslovanju, već smireno i pametno ići iz tjedna u tjedan. Kroz kakve smo sve izazove prošli u posljednjih nekoliko godina, spašavanje proizvodnje i prodaje nam, izgleda, postaje svakodnevnica. Ne sumnjam da ćemo se i ovom brzo prilagoditi i pronaći novi put, ako će biti potrebno. Dobra smo ekipa, od kolega iz uzgojnih farmi i kolegica u proizvodnji, preko onih iz pakirnog centra pa do same prodaje, logistike i transporta, svi znamo da je ovo samo jedan novi izazov", optimističan je Brajević.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja jaja Slobodni uzgoj Slobodne nesilice Eko jaja Perfa-bio Josip Benko Damir Benko Marko Brajević Sretna jaja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]